Az easyJet újabb repülőkre adott megrendelést az Airbusnak – derült ki a gyártó keddi közleményéből.

easyjet
Az easyJet a London–Gatwick repülőtéren is kiemelkedő utasforgalomra számít a jövőben, így az Airbustól új repülőgépeket rendelt.
Fotó: London Gatwick Airport

A fapados légitársaság a korábbiakon túl, 

további 157 repülőgépre adott megrendelést az Airbusnak, miután az easyJet részvényesei rábólintottak a tervezett vásárlásra. Az új megrendelés 56 darab A320neo és 101 darab A321neo típusú repülőre vonatkozik.

Ezenfelül pedig változtattak egy korábban leadott rendelésen is, így annak keretében 35 darab A320neo modell helyett A321neo típusú gépeket szállíthat le az Airbus a diszkont légitársaságnak.

Az easyJet főként a London–Gatwick repülőtéren és az amszterdami légikötőben számít kiemelkedő utasforgalomra a jövőben.

Az A320neo repülőgépcsaládot a világ legnépszerűbb egyfolyosós utasszállítójának nevezik, amiből eddig 140 ügyfél összesen 18 ezer darabot rendelt. Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy a többi Airbus repülőgéphez hasonlóan az A320-as család is képes részben fenntartható üzemanyaggal üzemelni. Az A321neo pedig az Airbus A320neo családjának legnagyobb tagja, aminek az előző generációs, hasonló repülőgépekhez képest felével kisebb a zajterhelése, továbbá 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot használ és ennyivel kevesebb szén-dioxidot is bocsát ki. Ebből a gépből 100 ügyfél összesen 5 600 gépet rendelt – írta az Airbus közleményében.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Ryanair, EasyJet, Wizz Air
 

A légitársaságok világszerte egyre nagyobb forgalomra számítanak, amit jól mutat, hogy idén több vállalat rekord utaslétszámot rögzített. Éppen ezért a két nagy repülőgépgyártó, az Airbus és a Boeing annyira sok megrendelést kap, hogy alig győzik azokat teljesíteni.

Szintén keddi hír, hogy a Lufthansa is új gépekre adott le megrendeléseket. A német légitársaság összesen 80 darab repülőgépet vásárol: az Airbustól 40 darab A220-300-as modellt, míg a Boeingtől 40 darab 737 MAX típusú repülőt rendelt. Ezen kívül összesen 9 milliárd dollár értékben opciós jogot is vásároltak további gépek beszerzésére – írja a Reuters.

Rekordszámú harci helikoptert vásárol Németország

Több mint 3 milliárd euróét vásárol könnyű támadó helikoptereket Németország az Airbustól. A 62 darab H145M helikoptert 2024-ben kezdik leszállítani, az utolsó darab 2028-ban érkezik majd meg a német hadsereghez. A helikoptereket a német légierő modernizálására szánják.