Különös figyelem övezi a világpiacon az új energia és az elektromosautó-gyártás szűk keresztmetszeteit. Az Egyesült Államokban még árnyalja az ügyet a Biden-adminisztráció erőfeszítése, hogy minden kulcságazatban minimalizálja az amerikai gazdaság Kínától való függését. Most úgy tűnik, Amerika legnagyobb sós vizű tava kulcsfontosságú lehet az ország energetikai jövője szempontjából.  

Drought Pushes Great Salt Lake To Lowest Levels On Record
CORINNE, UTAH - AUGUST 02: In an aerial view, a railroad causeway divides the Great Salt Lake on August 02, 2021 near Corinne, Utah. As severe drought continues to take hold in the western United States, water levels at the Great Salt Lake, the largest saltwater lake in the Western Hemisphere, have dropped to the lowest levels ever recorded. The lake fell below 4194.4 feet in the past week after years of decline from its highest level recorded in 1986 with 4211.65 feet. Further decline of the lake's water levels could result in an increase in water salinity and could generate dust from the exposed lakebed that could impact air quality in the area. The lake does not supply water or generate electricity for nearby communities but it does provide a natural habitat for migrating birds and other wildlife. According to the U.S. Drought Monitor, 99 percent of Utah is experiencing extreme drought conditions. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Egy kaliforniai startup – amelyet Bill Gates is támogat – már 145 millió dollárt gyűjtött egy olyan projektre, amely vizet szivattyúz ki a Utah állambeli Nagy Sóstóból, hogy kinyerje a lítiumot, amely  

az elektromos járművekben használt újratölthető akkumulátorok kritikus összetevője.

Erre a környezetvédők is felkapták a fejüket, mert más projekteket leállítottak a súlyos környezetei károk miatt, azonban a Lilac Solutions technológiája a kinyert víz visszajuttatását ígéri.       

Aggodalmat kelt, hogy a hagyományos extrakciós módszer, amelyet például Chilében is alkalmaznak a bányavállalatok, sós talajvizet pumpál hatalmas mesterséges tavakba, ahol a párolgás másfél év alatt választja ki a lítiumot. Ez az eljárás elszívja a szűkös vízkészleteket, s mérgező meddő tómedreket hagy maga után.

Nem újdonság az ásványok kitermelése a Nagy Sóstónál. Egy 2019-es tanulmány szerint az ásványi anyagok kitermelése a vízelterelés 13 százalékát teszi ki, ehhez jön még a mezőgazdasági és egyéb ipari felhasználás. Miközben

a tó egy koncentrált ásványleves lett.  

A utahi törvényhozás által tavaly elfogadott törvényjavaslat nyomást gyakorol a vállalatokra, hogy minimalizálják a tó vízfelhasználását. A Compass Minerals bányavállalat épp a múlt héten közölte, hogy a megnövekedett szabályozási kockázatokra hivatkozva leállítja lítiumprojektjét.  

Nos, a Lilac két év múlva nyitja üzemét, ahol egy finomító is épül, amely a lítiumot akkumulátorminőségű nyersanyaggá koncentrálja. A termelés évi 3 ezer tonnára futhat fel. 

A Lilac nem alkalmaz párologtató tavakat, és a technológiája csupán néhány órát vesz igénybe, miközben megőrzik a vízszintet. Az eljárásban újrafelhasználható kerámiagyöngyöket alkalmaznak, amelyek megkötik a lítiumatomokat, leválasztva őket a sóoldatból.           

Az Egyesült Államoknak hatalmas lítiumkészletei vannak, de a környezetvédelem óriási kihívást jelent a vegyészeknek

– mondta Dave Snydacker, a Lilac alapítója és vezérigazgatója. Hozzátette: akkumulátorgyártókkal és autógyárakkal is tárgyalnak, s egy kísérleti projekten dolgoznak Chilében.
A sós víz az egyik legígéretesebb lítiumforrás az Egyesült Államokban, ahol az Exxon Mobil is kísérletezik lítium kinyerésével a sóoldatból, mélyen a föld alatt, Arkansas állam Smackover régiójában. Más vállalatok azon dolgoznak, hogy lítiumot nyerjenek ki a kaliforniai Salton-tenger sóoldataiból.