Éveken át importtilalommal sújtotta a kínai napelemgyártókat az Egyesült Államok, azzal érvelve, hogy a hazai beszállítókat védik. Ehhez képest meglepő, hogy most a kínai napenergia-óriások építik az amerikai napelemgyárakat. 

BIJIE, CHINA - JUNE 11, 2023 - Workers work on a photovoltaic panel module production line at a new energy industrial park in Bijie, Southwest China's Guizhou province, June 11, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Tavaly a világ legnagyobb napenergia-vállalatai, amelyek mindegyike kínai, szép csendben panelgyárakat telepítettek szerte az Államokban, Ohiótól Texasig. Ráadásul, a Biden elnök által 2022-ben aláírt inflációcsökkentési törvénycsomag 

nagyvonalú termelési támogatásokkal ösztönzi a kínaiak amerikai gyártelepítését. 

Kínai székhelyű vállalatok állnak a bejelentett 80 gigawattos új napelem-kapacitás közel negyede mögött, ami évi 1,4 milliárd dollár amerikai állami támogatást jelent – állítja a The Wall Street Journal.  – Az új kínai gyárak az amerikai napelempanelek felét szállítják.   

Iparági elemzők szerint a globális napenergia-termelés több mint 80 százaléka Kínában történik, míg a többi nagy része Délkelet-Ázsiában van. Nem véletlen, hogy a kínai gyártók rendelkeznek a know-how-val, beszállítókkal és finanszírozási háttérrel, ami az üzemek gyors telepítéséhez nélkülözhetetlen. Vagyis a kínai részvétel nélkül elképzelhetetlen lenne az Egyesült Államok ambiciózus tisztaenergia-telepítési programja.

Más kérdés, hogy kissé paradox módon, az amerikai kormányzati támogatásoknak épp az ország Kínától való függőségét kellett volna csökkenteniük a tiszta energia terén.

Nehéz helyzetben van a Biden-adminisztráció, mert egyszerre küzd az éghajlatváltozás ellen, bővíti a hazai gyártást, és próbálja visszaszerezni vezető szerepét a napenergia-technológiák terén, s ezek mindegyike különböző megközelítést igényel a kínai óriásgyártókkal szemben

– mondja Timothy Brightbill, Wiley Rein kereskedelmi ügyvédje.

Január 26-án szenátorok kétpárti csoportja küldött levelet Bidennek, sürgetve, hogy növelje a Kínából származó napelemes alkatrészekre kivetett vámokat, mert azok veszélyeztetik az Egyesült Államok gazdasági és energiabiztonságát. 

Ám az amerikai piacnak annyira szüksége van a kínai gyártókra, hogy vámokkal nem lehet megállítani a tőke beáramlását. Pláne, hogy a gyártók is alkalmazkodnak, gyakran Kínán kívüli beszállítókkal dolgoznak, s az sem ritka, hogy az Egyesült Államokba telepítenek egységeket. Például a Trina amerikai divíziójának minden alkalmazottja amerikai állampolgár, s a profitot sem repatriálják, hanem újra befektetik az Egyesült Államokban. Ahogy egy Amerikában honosított kínai üzletember fogalmazott: tudják, hogy az amerikai politikusok a kínai cégek visszaszorítására törekednek, de nem politizálnak, csak üzletelnek.