Bevételének enyhe csökkenésére számít idén a Tate & Lyle brit élelmiszeripari alapanyaggyártó a gyengébb fogyasztói kereslet és a korábban felhalmozott nagyobb készletek miatt.

Packs of Tate & Lyle granulated sugar pass along the product
A korábban felhalmozott készletek miatt kisebb értékesítéssel számol a Tate & Lyle. 
Fotó: Getty Images

A világ legnagyobb édesítőszer-gyártói közé tartozó vállalat forgalma 4 százalékkal csökkent a december végén zárult harmadik üzleti negyedévben, amit a gyengébb kereslettel és a negyedik negyedévre áthúzódó megrendelésekkel magyaráztak.

A Tate & Lyle a diétás kólában és más cukormentes italokban használt szukralózalapú édesítőszer, a Splenda összetevőit szállítja, a többi között olyan világcégeknek, mint a Coca-Cola.

Az édesítőszer-üzletágban, valamint az élelmiszeripari megoldások üzletágában egyaránt 2 százalékos bevételcsökkenést regisztrált, míg az elsődleges európai termékszegmensben ennél lényegesen nagyobb, 14 százalékos volt a visszaesés.

A vállalat az első kilenchavi adatok tükrében arra figyelmeztetett, hogy a március végéig tartó 2024-es üzleti év árbevétele a 2023-as 1,75 milliárd eurónál valamivel alacsonyabb lehet, holott korábban még kismértékű javulásra számított ezen a területen.

 Az alapnyereség (EBITDA) bővülését ezzel együtt továbbra is 7–9 százalék közé valószínűsíti a menedzsment.

A pandémia idején a vállalatok készletfelhalmozása, majd az jelentette áremelések a szektor számos vállalatának bevételét felduzzasztották, az elmúlt időszakban azonban az értékesítési volumenek visszaestek, mivel a vásárlók meglévő készleteiket élték fel.

A Berenberg elemzői szerint azonban hamarosan ismét fordulhat a kocka, az ügyfelek felhalmozott készleteinek kifutásával az élelmiszeripari beszállítók ismét visszatérhetnek a mennyiségalapú növekedéshez, és árréseik is újra emelkedésnek indulhatnak.

 

A  Tate & Lyle részvényei 0,6 százalékkal ereszkedtek szerda délután a londoni börzén, idén pedig már közel 7 százalékkal került lejjebb az árfolyam.