Több mint 50 százalékos erősödéssel, 78,8 dolláron debütáltak a New York-i tőzsdén a keddi becsengetést követően a Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi elnökjelölt Truth Social közösségimédia-oldalát működtető Trump Media & Technology Group részvényei, így a több százmilliós jogi és egyéb költségekkel viaskodó politikus részesedésének értéke 5,5 milliárd dollár fölé nőtt – írta magyar idő szerint kedd délután a brit Financial Times.

Stuttgart,,Germany,-,02-22-2024:,Person,Holding,Cellphone,With,Webpage,Of
Donald Trump hívei már a tőzsdén is beszállhatnak a kampányfinanszírozásba / Fotó: Shutterstock

Trump közösségi oldala anyagilag is segíti a kampányt

Később a csúcshoz képest ugyan némileg csökkent a papírok árfolyama, de fél négy körül még mindig a közel 40 százalékos pluszt jelentő 70 dollár körül kötik az ügyleteket. A részvények kereskedése olyannyira volatilis volt, hogy néhány percre le is kellett állítani.

A cég hétfőn zárta le a fúzióját a Digital World Acquisition Corp. nevű úgynevezett tőzsdei SPAC-kel. A SPAC a speciális célú felvásárlási társaság angol rövidítése. Az ilyen cégek révén le lehet egyszerűsíteni a tőzsdei bevezetést a Wall Streeten, hiszen a SPAC-et egyfajta alvó cégként már korábban bevezették a tőzsdére, minden bürokratikus előkészítést és munkát elvégezve. Majd egy már működő vállalat – mint például most Trump Media & Technology Group – megvásárlása céljából tőkét von be részvénykibocsátás (IPO) útján.

A sikeres tőzsdei bevezetés lendületet és megfelelő pénzügyi hátteret is nyújthat Trumpnak az Egyesült Államok történetének várhatóan legdrágább elnökválasztási kampánya előtt.

Tavaly veszteségesen működött a cég

A 77 éves volt elnök 58 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az egyesült vállalatban, amelyet a Nasdaqon DJT – az ő monogramja – ticker alatt jegyeznek majd.

Trump ugyan aláírt egy zárolási megállapodást (lock-up), azaz hat hónapig nem adhatja el a részvényeit, ám a részesedését fedezetként használhatja fel a kampányhoz felvett hitelekhez.

A Trump Media & Technology Group árfolyama napi
 

A Trump Media a Financial Times szerint eddig nem tudott nyereséget termelni, a tavalyi év első kilenc hónapjában 49 millió dolláros veszteséget szenvedett, és mindössze 3,4 millió dolláros bevételre tett szert.

Az ügylet múlt heti jóváhagyásával és a keddi tőzsdei bevezetéssel azonban véget ért egy hosszadalmas folyamat, amely 2021 októberében kezdődött, amikor a két vállalat megállapodást írt alá a Trump Media & Technology Group tőzsdei bevezetéséről.