Újabb erős hónapon vannak túl a hazai befektetési alapok, melyek vagyona márciusban 2,9 százalékkal, rekordot jelentő 15 624 milliárd forintra hízott a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) frissen közzétett adatai szerint.

állampapír, befektetési alap Laptop,Or,Computer,With,Chart.,Investment,In,Business,And,Financial
Az állampapír népszerűsége a harmadik helyre szorult a befektetési alapokat vásárlók körében / Fotó: Shutterstock

Az alapkezelői szektor vagyongyarapodása ezzel már 21 hónapja, vagyis közel két éve töretlen. A magyarok kedvelt befektetése múlt hónapban 445 millió forinttal gyarapodott, amihez nagyobb részben most is a friss megtakarítások járultak hozzá: az ügyfelek 282 milliárd fontot kötöttek le különféle termékekben. Az idei első negyedévben ezzel már bő 1000 milliárd forint tőkét szívott fel az alapkezelői szektor.

A piaci árfolyamokat meglovagolva a portfóliómenedzserek is kitettek magukért, 163 milliárd forintos nyereséget szállítva az ügyfeleknek.

Két termék is megelőzte a kötvényeket

A hazai befektetők továbbra is keresik a kötvényalapokat, a legnagyobb méretű kategóriába beáramló, 82 milliárd forintnyi friss befektetés azonban már csak a dobogó harmadik fokára volt elegendő a BAMOSZ összesítése alapján.

A kötvényes portfólióknál némileg nagyobb, 83 milliárd forintos friss tőke érkezett az abszolút hozamú alapokba, a legnépszerűbb eszközöknek számító vegyes alapok pedig 89 milliárdos nettó értékesítéssel zárták az időszakot. Igaz, az utóbbi részben technikai jellegű, 24 milliárd forintot néhány alap átsorolása tett hozzá az újabban reneszánszát élő, többféle eszközből válogató kategóriánál.

Mivel a hozamok is kedvezően alakultak, a legnagyobb, 6,6, illetve 5,7 százalékos havi bővülést is a vegyes és az abszolút hozamú alapok tudják felmutatni.

A továbbra is a legnagyobb, 5815 milliárdos ügyfélvagyont kezelő kötvényalapoknál ezzel szemben szűk 2 százalékos volt az emelkedés.

Remekeltek a részvényalapok, behúzták a féket az ingatlanalapok

Nem lehet okuk panaszra a részvényalapok tulajdonosainak sem, a tőzsdei emelkedés több tízmilliárd forintnyi árfolyamnyereségben realizálódott, amit kilencmilliárd forintos vásárlás egészített ki, ezek együttvéve közel 5 százalékos bővülést hoztak a kategória számára.

A második legnagyobb eszközértékű ingatlanalapokhoz ezúttal alig érkezett kimutatható mértékű friss tőke, a pozitív hozamokkal együtt is csupán 0,7 százalékos volt a bővülés. A második legnagyobb kategória piaci pozíciója így meginoghat, a márciusban remekelő vegyes alapok vagyona már csupán 17 milliárd forinttal marad el az előbbiekétől, így a trend folytatása esetén akár már áprilisban helycserére kerülhet sor.

Az árupiacon nem sok babér termett

A likvid és alacsony rizikójú pénzpiaci termékek a 14 milliárd forintnyi beérkező tőke mellett a továbbra is magas kamatkörnyezet előnyös hatásaira is támaszkodhattak, így 3 százalék feletti bővülést értek el márciusban.

Az árupiacon ellenben nem sok babér termett a befektetőknek, az ilyen eszközökbe fektető alapok a 3,6 milliárdos pénzbeáramlásnak köszönhetik a 2,6 százalékos bővülésüket.

Csendes időszakot tudhatnak maguk mögött a tőkevédett alapok, ahol a 2,2 milliárdos visszaváltást éppen csak ellensúlyozni tudták a megtermelt hozamok.

Hazai befektetési alapok vagyona 2024. március
 

A parányi összértékű származtatott alapok 2 százalékkal tudtak növekedni, a több mint 1600 milliárd forintos, leginkább intézményi befektetői vagyont kezelő zárt körű alapok pedig a 33 milliárdos friss megtakarítás mellett a hozamokra is támaszkodhattak a közel 5 százalékos bővülés során.