Az év végi rekorddöntést követően sem hagyott alább a befektetési alapok gyors vagyonbővülése, januárban újabb, bő félezer milliárd forinttal gyarapodott az állampapírok mellett a legnépszerűbb megtakarítási formának számító eszközosztály a Bamosz friss adatai szerint.

Real,Estate,Agents,Offer,Contracts,To,Buy,Or,Rent,Housing.
Újabb félezer milliárd forinttal gyarapodott a hazai alapkezelőknél befektetett Fotó: Shutterstock

Az év első hónapjában 3,9 százalékkal ugrott meg a hazai alapkezelőknél fialtatott befektetések összértéke, ami ezzel már 14 553 milliárd forintra rúg. 

Ez természetesen újabb rekordot is jelent a hazai alapkezelői szektorban, ahol immár a 19. egymást követő hónapban hódít meg új csúcsokat a kezelés alatt lévő vagyon.

Öntik a pénzt a kötvényalapokba

Az 540 milliárd forintos gyarapodás nagyobb részét ezúttal is az ügyfelek frissen beérkező megtakarításai tették ki. A megtakarítók valamivel több mint 384 milliárd forintért vásároltak a különböző befektetési jegyekből a hónap során. A hozamok és a portfóliómenedzserek 2024 elején sem okoztak csalódást, 156 milliárd forinttal hozzájárulva az újabb jelentős növekedéshez.

A friss tőke változatlanul a kötvényalapok felé gravitál leginkább, múlt hónapban 208 milliárd forint megtakarítás érkezett ilyen termékekbe. A messze legnagyobb méretű kategória ezzel csaknem öt százalékkal ugrott meg, megközelítve az 5500 milliárd forintot.

A második legnagyobb vagyonnal rendelkező ingatlanalapokból bő egymilliárd forintot váltottak vissza a tulajdonosok, a hozamoknak köszönhetően azonban így is 0,8 százalékkal bővülni tudott a több mint 2 ezer milliárd forintos termékkategória.

A hónap legnagyobb nyertesei az abszolút hozamú, valamint a tőkevédett alapok voltak, egyaránt közel hét százalékos vagyonbővüléssel. A hónap során több új alap is indult, a két terméktípus pedig együtt 100 milliárd forint friss megtakarítást szívott fel a piacról, amit az árfolyamemelkedések további 28 milliárd forinttal toldottak meg.

Erős évkezdés a részvényalapoknál is

Jól kezdték az évet a vegyes alapok is, ahol mintegy négy százalékos növekedést regisztrált a Bamosz. E mögött elsősorban a kategóriánál rég nem látott, 49 milliárd forintos nettó értékesítés áll, de a befektetési jegyek felértékelődése is tízmilliárdokat tett hozzá.

A részvényalapok a vegyes terméktípushoz hasonló ütemű bővülést tudnak felmutatni. Az év legelején a tőzsdei kitettséget termékeket is az átlagosnál jóval nagyobb tételben, 13 milliárd forint értékben vásárolták a befektetők, meglovagolva a januári piaci ralit. Utóbbi révén a hozamok is mintegy 17 milliárd forinttal növelték az eszközök értékét.

 

Pénzpiaci alapjaikból ezúttal félmilliárd forintot váltottak vissza a megtakarítók, a továbbra is magas kamatkörnyezetben ezek a befektetések bő ötmilliárd forintot hoztak a konyhára, a reneszánszát élő megtakarítási forma gyarapodása így januárban is folytatódott.

A százmilliárd forint alatti összvagyonnal rendelkező árupiaci alapok öt százalékot szedtek magukra elsősorban a beérkező 3,3 milliárd forintnyi friss ügyfélpénz révén. Az előbbinél is apróbb, 34 milliárd forint útját egyengető származtatott alapok vagyonát ugyancsak a nettó értékesítés dobta meg.

A jellemzően intézményi befektetők vagyonát kezelő zárt körű alapok összvagyona két százalékos gyarapodást követően közel 1500 milliárd forintra hízott.