BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Trump pár hét alatt több mint 2,5 milliárd dollárt bukott

Lejtmenetben a volt amerikai elnök közösségi médiacégének részvényei. Donald Trump júniusban már több mint 2,5 milliárd dollár árfolyamveszteséget könyvelhetett el a Trump media papírjain.

Nem indult jól a nyár Donald Trump számára. Nem elég, hogy május végén 34 vádpontban találta bűnösnek egy New York-i esküdtszék a hallgatási pénz botrányban, az elmarasztaló ítélet kihirdetése óta a volt amerikai elnök médiacégének részvényei is mélyrepülésben vannak.

Donald Trump, Poltava,,Ukraine,-,March,23,,2022:,Truth,Social,App,And
Lejtmenetben a Truth Social anyacégének részvényei / Fotó: Shutterstock

A pénteki tőzsdenyitást követően újabb öt százalékot esett a csütörtökön 15 százalékos zuhanást elszenvedő Trump Media árfolyama.

Donald Trump közösségi médiafelületének, a Truth Social anyacégégnek részvényeitől kiemelkedő, 13,2 millió dolláros forgalomban szabadultak tegnap a befektetők. Ez az elmúlt 30 nap átlagos forgalmának több mint háromszorosa – emelte ki tudósításában a CNBC.

Az eladási hullám azt követően erősödött fel, hogy a szerdai kereskedési szünetet megelőzően, a keddi piaczárást követően az amerikai tőzsdefelügyelet jóváhagyta a társaság újabb részvényeinek tőzsdei regisztrációját. A hígítás hírére csütörtökön tudtak reagálni a befektetők.

Donald Trump vagyonát is égeti a tőzsdei lejtmenet

A Trump Media tőzsdei értéke június eleje óta ezzel már bő 40 százalékkal zsugorodott. A három hete tartó árfolyamzuhanás Trumpnak is hatalmas veszteséget okozott – legalábbis papíron. 

A novemberi elnökválasztásra készülő politikus 114,75 millió részvényt, vagyis a cég 65 százalékát birtokolja, melyek értéke július eleje óta mintegy 2,6 milliárd dollárral közel felére, hárommilliárd dollárra apadt.

Trump szeptember végéig nem adhat el részvénycsomagjából, ekkor jár le ugyanis a féléves zárolási (lock-up) megállapodás. A lock-up megakadályozza, hogy a cég vezetői és tulajdonosai közvetlenül a tőzsdei bevezetés után eladják részesedésüket.

A Trump Media részvényeivel március végén indult meg a kereskedés a Nasdaqon, egy speciális célú akvizíciós társasággal (SPAC) történt egybeolvadást követően.

Brutálisan veszteséges a Trump Media

A DJT ticker alatt kereskedhető részvény az indulást követő hónapokban heves árfolyamkilengéseket mutatott a cégspecifikus hírek hiányában is, egyes kritikusai ezért mémrészvénynek bélyegezték.

A vállalat egyetlen terméke, a Truth Social 2022 elején debütált, de csak meglehetősen kevés felhasználót tudott átcsábítani a közösségi médiaóriásoktól, például az X-től vagy a Facebooktól. A Trump Media közel 328 millió dolláros veszteséget ért el az első negyedévben, és mindössze 771 ezer dolláros bevételt termelt ez idő alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.