BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdei szuper vihart hozhat 2025

Még a Wall Streeten is peszimistának számít a harvardi öregdiák szcenáriója. De az biztos, hogy 14 éve dagad a buborékok buborékja.

Itt egy újabb közgazdasági katasztrófa forgatókönyv. Eztúttal Harry Dent, a Harvard Business School öregdiákja állt elő borongós elméletével, mely szerint a tőzsde meredek korrekció előtt áll, ami még rosszabb összeomlást eredményezhet, mint amit a befektetők a nagy pénzügyi válság idején láttak, 2008-2009-ben.

WALL STREET
Szuper buborék? Érdekes! /Fotó: HIP/ Northfoto

Szuper buborékot fújtak az ösztönzők

 

Most úgy néznek ki a részvények, mintha az "összes buborék buborékjában" lennének, köszönhetően a túlságosan laza monetáris és fiskális politikának, amely az elmúlt évtizedben felfújta az eszközárakat - véli Dent, aki úgy becsüli, hogy a széles piacot leképező S&P 500 akár 86 százalékot is veszíthet értékéből, míg a technológiai fókuszú Nasdaq Composite akár 92 százalékot szánkázhat. Míg a piac zászlóshajójának számító közel 3 ezermilliárd dolláros kapitalizációjú csipgyártó, az Nvidia, akár 98 százalékot is zuhanhat.

Körülbelül 40 százalékos összeomlást kell látnunk ahhoz, hogy azt mondhassuk: oké, a buborék végre kiengedte a gőzt. És ha egyszer ekkora lendületet kap, nagyon nehéz lesz megállítani 

– figyelmeztetett Dent. Hozzátéve: 

14 éve fúvódik a piac, miközben a historikus buborékok 5-6 év után kipukkantak. 

A pukkanás elsősorban a 2008-as visszaesés óta a piacokat eláraszó 27 ezermilliárd dollárnyi ösztönző likviditás miatt késik. Ehhez járultak még hozzá a sokáig alacsony kamatlábak.

A buborékokat nem recesszió követi, hanem depresszió

 - mondta Dent. 

Dent véleménye a Wall Streeten is szélsőségesnek számít, mert egyre több befektető hisz a puha landolásban. 
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.