Fejér Gin: vagyonkezelő L. Simon László feleségének

Befektetés | Pénzügy

Sárbogárdi székhellyel, Fehér Gin Vagyonkezelő Kft. néven tízmillió forint törzstőkével új céget alapított az Agárdi Aratrum Mezőgazdasági Kft. és az Eventhotels Vagyonkezelő Zrt. Az Agárdi Aratrum tulajdonosa Vass Eszter, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége.


A család cégei közül L. Simon csak a Simon és Simon Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft.-ben résztulajdonos. Az államtitkár januári vagyonbevallása szerint az üzletrészek 24 százalékát birtokolta a 2014-ben 34 millió forint árbevételt kimutatott agárdi cégben. A barackmagbotrányban ismertté vált kft.-ben 40 százalékról mérsékelte részesedését L. Simon, miután főnöke, Lázár János miniszter céges érdekeltségeik rendezését kérte beosztottjaitól. A Simon és Simon Kft. az Opten adatbázisa szerint résztulajdonos a sárszentágotai központú, több mint 300 millió forint forgalmú Natbolé Gyümölcslégyártó Kft.-ben. (Utóbbiba beszállt Paár Attila építőipari milliárdos WHB Vagyonkezelő Kft.-je is.) Vass Eszter pedig résztulajdonos a gárdonyi székhelyű Velencei-tavi Borászati Kft.-ben, amely 2014-ben több mint 40 millió forint bevételt ért el. L. Simon év eleji bevallásában két gárdonyi családi ház, egy sárbogárdi beépítetlen belterületi ingatlan, továbbá több hektár szántó, szőlő és gyümölcsös szerepel. (A Mandinernek úgy nyilatkozott, hogy 80 hektárt művelnek, aminek a fele bérlemény.) Havi 997 ezer forint államtitkári jövedelmet, egyéb bevételek között legnagyobb tételként 3,3 millió forint haszonbérleti díjat jelölt meg.


A Blikk a családi cégeket és L. Simon vagyonbevallását átböngészve vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett, tisztázandó, hogy L. Simon fitneszedző házastársa hogyan teremtette elő a pénzt az állami földlicitre, amelyen 281 hektárnyi föld vételi jogát nyerte el. Vagyonvizsgálatra azonban nem került sor, miután a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke, Vejkey Imre alaptalannak ítélte a kezdeményezést.

Kormányválság a járvány kellős közepén

Megbomlott a Giuseppe Conte kormányfő mögötti egység. A tét nagy, az idő kevés.

Jól kezelte a járványt a Real Madrid

Jelentős bevételcsökkenést szenvedett el a tavalyi labdarúgószezonban a hat bajnokcsapat.

Béremelést vár a dolgozók jelentős része

Tizenegy százalék az emelés mértékétől teszi függővé a maradást.

Óriási veszteséget hozott a vírus a sztárcsapatoknak

Árbevétel és profit szinten is látható a koronavírus hatása a bajnokcsapatok pénzügyi teljesítményében. A Juventusnál és a PSG-nél kétszámjegyű visszaesés van.
Világgazdaság Piactér