Stratégia

Nyernek a bankok az EU-csomaggal

Pénzügy | Stratégia

Bár a piaci indexek lassan megközelítik a koronavírus-járvány belobbanása előtti csúcsokat, a hagyományos szektorok továbbra is messze vannak ettől. Igaz ez a bankszektorra is.

Az utóbbi esetében ezt részben indokolhatja, hogy az ügyfélbedőlések főleg a vállalatok körében megszaladhatnak, bár a törlesztési moratórium ideig-óráig még tud segíteni a bajba jutott cégeken. Eközben a hozamok világszerte tartósan alacsonyak maradnak, ami az általános vélekedés szerint nem jó hír a bankszektornak.

Ez azonban így nem teljesen igaz, elvégre az alacsonyabb hozamok egy újrainduló, gyógyuló gazdaságban nagyobb hitelkiáramlással járhatnak, miközben a bedőlések arányát is csökkenthetik. A második negyedéves gyorsjelentések most érkeznek, ez lesz az a negyedév, ahol már látszani fog az eredményeken a járványhatás, egyrészt a céltartalékolások formájában, másrészt a lezárások miatti bevételcsökkenésen keresztül.

Mindazonáltal az igazi nagy dobás lehetősége tegnap csillant meg a bankok számára az európai gazdasági mentőcsomag képében, amely igazi mérföldkő az Európai Unió történetében. A 750 milliárd eurós csomagból 390 milliárd a vissza nem térítendő támogatás, ebből a bankok közvetve profitálhatnak, illetve a garantált hitelek tekintetében közvetlenül is érintettek (ez a fennmaradó rész).

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

A fiskális élénkítés remélhetőleg beindítja a fogyasztást, és talán az alacsony infláció is növekedésnek indulhat. Mindez azt is jelenti, hogy ha tényleg a gyógyulás útjára lép a gazdaság, szépen lassan a hozamok is feljebb kerülhetnek, miközben a tagállamok gazdasági aktivitása is pozitívan hathat a banki eredményekre.

Az európai bankindex az idei csúcsától még mindig 32 százalékkal marad el, ami véleményünk szerint jóval rosszabb szcenáriót áraz a gazdaságokban, és úgy tűnik, a piac nem veszi figyelembe, hogy mekkora pénzesőt kapnak az európai uniós tagországok. Némi szektorelemzői elfogultsággal továbbra is azt gondoljuk, hogy alulértékeltek a bankok, ideje lenne lassan megkezdeniük a felzárkózásukat.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A magyar háztartások fele nem sokáig húzná, ha beütne a krach

A háztartások mindössze felének van 2 hónapra tartaléka egy felmérés szerint.

Maradandó hatást gyakorol a járvány a nemzetközi kereskedelemre

A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb csapás a nemzetközi kereskedelemre a nagy gazdasági világválság óta.

Vendégcunami lepte el a vidéket

Gyengébben alakult az első nyári hónap a vártnál, a belföldi turizmus is óvatosan mozdult meg, a hotelek zöme csak a hónap közepén mert ki nyitni.

Több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött be a Mol

Az olajtársaság több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze az elmúlt kilenc évben.
Világgazdaság Piactér