Szárnyalhat a légi forgalmi szektor

Pénzügy | Stratégia

A koronavírus okozta válság egyik legnagyobb áldozata a légi közlekedési szektor, amely erősen alulteljesítő volt az elmúlt egy évben. Bár hosszú ideig tarthat, mire a légiipar teljesítménye visszatér a válság előtti szintre, ám az ágazatban már felcsillantak az első reménysugarak. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) kalkulációi szerint

az utaskilométerben mért utasforgalom a 2019-es szint 43 százalékát érheti el az idén, ami megközelítőleg 2,4 milliárdos utasszámot jelent.

Mindemellett

a légitársaságok bevétele globális szinten 2021-ben elérheti a 458 milliárd dollárt, ami bár csak 55 százaléka a 2019-es volumennek, ugyanakkor a tavalyi évben mérthez viszonyítva 23 százalékos növekedés.

Az Egyesült Államokban a belföldi utasforgalom az év második felére elérheti a válság előtti szint 96 százalékát, az élénkülés már most is érzékelhető az amerikai légicégek teljesítményén. A piacvezető American Airlines például a vártnál nagyobb veszteség mellett jobb cash flow számokkal jött ki, míg a Southwest Airlines a vártnál kisebb veszteséget közölt az idei első negyedév végén. A Delta Air Lines is jelentett, a cég ugyan a prognosztizált veszteségnél rosszabb értéket közölt, de a várakozásokat meghaladó bevételt produkált, illetve 2021 második negyedére pozitív cash flow értéket jelzett előre. A United Airlines a vártnál alacsonyabb első negyedéves bevételről számolt be, ám pozitív cash flow értéket tudott felmutatni márciusban.

Mindezekre tekintettel a globális légi forgalom fellendülésében bízó befektetők számára kiváló lehetőség a US Global Jets ETF, amely elsősorban a fent említett észak-amerikai repülőtársaságok részvényeit vásárolja.

Portfólió szempontjából gondolkodva fontos kiemelni, hogy az értékpapír mögöttes indexe alacsony korrelációjú az S&P 500 indexhez mérten, így a US Global Jets ETF kiválóan fedezi a piac egészét. A mérsékelt kockázatú, középtávú befektetést keresők számára bátran ajánljuk vételre az alapot.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Dubajban nyomoz a német adócsalók után a berlini kormány

A Olaf Scholz vásárolt egy CD-lemezt, amely állítólag hosszasan sorolja a német állampolgárok Dubajban rejtegetett vagyonát.

Ronaldo milliárdokkal lejjebb taszította a kóla értékét

A sztárfocista kiállása a vízivás mellett komoly veszteséget okozott a Coca Colának.

Izer Norbert: ötmillió forinttal is csökkenthető a fizetendő adó

A koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes mindenkinek, a kérelem ugyanis illetékmentes.

Összesen 140 milliós támogatást kapott a Sugarbird

A Sugarbird divatipari vállalkozás Magyarországon készíti a ruháit, és az országon kívül Szlovákiában is vannak üzleteik.
Világgazdaság Piactér