BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlóra kerülhet a meggyengült romániai húsipar

A rendszerváltás óta eltelt harminc év legnehezebb időszakát éli napjainkban a romániai sertéságazat, amelyet leépülés fenyeget a szinte a teljes országot sújtó afrikaisertéspestis- (ASP) járvány miatt. Az országban 2017 nyarán ütötte fel a fejét a kór, mégpedig a magyar–ukrán–román hármas határ mentén fekvő Szatmár megyében. Azóta több mint félmillió, háztáji gazdaságból és sertésfarmokról származó állatot pusztítottak el a hatóságok. Románia 41 megyéje közül huszonötben észleltek a házi sertéseknél aktív fertőző gócokat, további hét megyében kizárólag vaddisznókon mutatták ki az ASP-kórokozó jelenlétét. Országszerte csaknem ezer aktív fertőzésgócról tud most az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság. Bár ezek száma csökken – az elmúlt két évben több mint 1700 fertőző gócpontot sikerült felszámolni –, az Európai Unió a korábbi 25-ről 29-re növelte azon romániai megyék számát, amelyekre korlátozásokat szabott a sertéshús-kereskedelem terén.

A rendkívül fertőző kór terjedésének súlyos következményei máris kimutathatók a sertésiparban. Romániába – ahol tavaly és tavalyelőtt hárommilliárd lej (egy lej 70 forint) volt a sertéshúsipar volumene – 2016-ban 162 ezer, 2017-ben 306 ezer, tavaly pedig 458 ezer tonna sertéshús érkezett külföldről, az idei év első felében pedig ez a mennyiség már túlszárnyalta a 220 ezer tonnát. Ehhez képest a kivitel meredeken zuhan: miközben az ország két évvel ezelőtt még 41 ezer tonna disznóhúst exportált, tavaly már csak 24 ezret, az idei év első felében pedig kevesebb mint hatezret. Tavaly a sertéshús-behozatal értéke meghaladta a 800 millió eurót (2019 első felében a 400 milliót), noha 2017-ben ez még csak 558 millió euró volt, ugyanakkor az ország 2017-ben mért 75 millió eurós disznóhúskivitele tavaly 42 millió euróra apadt, az idei év első felében pedig már csak 8 millió euró értékben exportáltak sertéshúst.

„A sertéspestis lesújtott a húsfeldolgozó iparra is. A tavalyi 95 százalékról mindössze 5 százalékra csökkent a húsfeldolgozók által felhasznált húsmennyiségben a belföldi termelésből származó sertéshús aránya” – kongatta meg a vészharangot Dana Tanase, a Romániai Húsipari Egyesület elnöke. Meredeken emelkednek az árak is: a tavalyi hasonló időszakhoz képest idén novemberre mintegy 25 százalékkal emelkedett a sertéshús ára a romániai piacon, és az ágazat képviselői szerint karácsonyig további 15-20 százalékos drágulás várható. A tenyésztők és a kereskedők attól tartanak, a pestis terjedése miatt az EU megtilthatja Romániának, hogy disznóhúst exportáljon, továbbá kiterjesztheti az egész országra a kereskedés tilal­mát. Miután kiderült, hogy a kór terjedését megakadályozó akciótervet nem megfelelően hajtották végre a hatóságok, sokan szándékosságra gyanakszanak. Dragos Frumosu, az élelmiszeripari szakszervezetek szövetségének vezetője azzal vádolja a bukaresti döntéshozókat, hogy tudatosan nem tettek meg mindent az ASP feltartóztatásáért, a belföldi sertésipar helyett inkább az importőrök érdekeit tartották szem előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.