Sportgazdaság

Akadályokba ütközhet Thomas Bach tokiói útja

A 67 éves NOB-elnök ezt megelőzően novemberben járt a japán fővárosban.

Hasimoto Szeiko, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint rendkívül nehézkesnek, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke május közepén ellátogathasson a tavalyról idén nyárra halasztott játékok helyszínére.

Hasimoto erről pénteken beszélt, nem sokkal azt megelőzően, hogy

várhatan bejelentik, a koronavírus-járvány miatt eredetileg május 11-ig elrendelt vészhelyzetet a hónap végéig meghosszabbítják Tokióban.

Ennek oka, hogy a fertőzések száma ismét növekedett.

Korábbi sajtóértesülések szerint Thomas Bach május 17-én érkezne a japán fővárosba, és találkozna Szuga Josihide miniszterelnökkel, Hasimotóval, valamint Koike Juriko tokiói kormányzóval is.

A NOB ugyanakkor eddig csak annyit közölt, hogy az elnök japán látogatásának egyelőre nincs konkrét időpontja.

Fotó: Richard Juilliart / UEFA / AFP

A 67 éves NOB-elnök ezt megelőzően novemberben járt Tokióban, és akkor egyeztetett Szugával, valamint a szervezőkkel. A megbeszélést követően mind a NOB, mind pedig a szervezőbizottság többször megerősítette, hogy mindenképpen az idénre halasztott olimpia biztonságos megrendezésére törekednek.

Az elmúlt néhány napban ugyanakkor online petíció indult Japánban a játékok törlése érdekében, ezt pedig immár több mint 210 ezren írták alá.

A tokiói lakosság túlnyomó többsége a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ellenzi az olimpia idei megrendezését. Az ok részben az oltási program lassú végrehajtása, részben pedig az emelkedő fertőzésszám. A héten online petíciót is indítottak a japánok az ötkarikás játékok megrendezése ellen, melyet egy nap leforgása alatt közel 50 ezren alá is írtak.

A tokiói olimpia megnyitó ünnepségére a tervek szerint július 23-án kerül sor, az esemény pedig augusztus 8-ig tart.

Hasimoto Szeiko Tokió koronavírus Thomas Bach Szuga Josihide olimpia NOB
Kapcsolódó cikkek