A címvédő francia mellett az ausztrál labdarúgó-válogatott jutott nyolcaddöntőbe a katari világbajnokság D csoportjából. A szerdai, utolsó fordulót a franciák már továbbjutóként várták, és a záráskor – erősen tartalékos együttessel – 1-0-ra kikaptak Tunéziától.

Aissa Laidouni, a tunéziaiak védője visszafogott ünneplése Wajdi Kechridával miután 1-0-ra legyőzték Franciaországot. Fotó: AFP

Az afrikai együttes azonban sikere ellenére sem jutott tovább, mert az ausztrálok szerezték meg a nyolcaddöntőt érő második helyet azzal, hogy 1-0-ra legyőzték a tavaly Eb-elődöntős dánokat, akik így meglepetésre csoportutolsóként fejezték be a szereplésüket.

Vagyis Tunézia hiába verte meg a címvédőt, az Ausztrália elleni gyengébb teljesítmény miatt kiesett. Joggal feltételezhető, hogy a Ferencváros játékosának, a tunéziai Aissa Laidouninak ez még az iváncsai fiaskónál is jobban fájhatott.

Nagy lendülettel, ellenfelénél jóval motiváltabban kezdett a tunéziai csapat, amely a 8. percben bal oldali szabadrúgást követően kapuba is talált. A gólszerző Gandri azonban lesről indult, így maradt a 0-0. Mintegy húsz perc elteltével átvette az irányítást a francia válogatott, amelyben – a már biztos nyolcaddöntős szereplés tudatában – Didier Deschamps szövetségi kapitány jelentős változtatásokat hajtott végre, csupán Tchouaméni és Varane maradt a szombati, dánok elleni kezdő csapatból. A folytatásban a tunéziaiak egy-egy távoli lövésig jutottak el, a franciák viszont helyzet nélkül zárták az első félidőt, bár így is kontrollálták a mérkőzést.

A szünet után nagyobb sebességre kapcsolt a tunéziai együttes, melyben a ferencvárosi Laidouni aktív szerepet vállalt a labdatartásban és a támadások elindításában, sőt egy alkalommal nagy helyzetbe is került, amely azonban kimaradt. Az észak-afrikaiak szűk negyedóra elteltével megszerezték a vezetést, majd a gólszerző Hazri lejött a pályáról, illetve azonnal hármat cserélt a franciák szakvezetője. A vb-t két győzelemmel kezdő címvédő aktívabbá vált, Deschamps csakhamar még két cserét hajtott végre, így a hátralévő időben végig a franciák támadtak. Már a nyolcperces ráadás is majdnem letelt, amikor Griezmann egy beívelés, illetve visszafejelés után hét méterről a kapuba lőtt. A tunéziaiak elvégezték a középkezdést, de a bíró jelzést kapott a VAR-szobából, visszanézte az esetet, és les miatt érvénytelenítette a találatot.

Kiverték a Fradit, özönlik a pénz: így lett Iváncsa az ország közepe

Az év futballszenzációjától a Magyar Közlönyben megjelent pénzesőig, a 90 milliós költségvetéstől a 681 milliárdos akkumulátorgyárig.