Noha a Liu-testvéreknek számításaink szerint nem okozna gondot a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) által a felkészítésükre költött 283 millió forint visszafizetése, kedden a MOKSZ azt a döntést hozta, hogy nem kívánja ezt az összeget behajtani az országváltó sportolóktól.

Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

Mint írják, a Liu-testvérekkel fennálló jogviszonyt lezártnak tekintik. A korcsolyázók távozását így sajnálattal tudomásul veszik és fájó szívvel búcsúznak tőlük, ugyanakkor köszönetet is mondanak a közösen elért, felejthetetlen sikerekért Magyarország első téli olimpiai bajnokainak.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, akik Kínában folytatják pályafutásukat, korábban azt nyilatkozták, hogy amennyiben a szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy rendezzék az összeget, úgy azt saját zsebükből fogják finanszírozni.

A sportolók még novemberben kezdeményezték az országváltást, miután edzőjük, Csang Csing Lina augusztusban Kínába távozott. A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.