Az elmúlt években százmilliókat kaphatott állami és szponzori forrásból Li Shaolin Sándor és Liu Shaoang, így nem véletlen, hogy legfrissebb interjújukban azt mondták az országváltás mellett döntő testvérek: ha a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) ragaszkodik ahhoz, hogy visszafizessék a rájuk fordított pénzt, akkor ezt maguk teszik meg, ugyanis állításuk szerint nincs mögöttük olyan ország vagy szövetség, amely vállalná helyettük.

LIU Shaoang; LIU Shaolin Sándor
Liu Shaolin Sándor (balra) és Liu Shaoang elhagyja Magyarországot. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Márpedig a MOKSZ teljes joggal ragaszkodik hozzá, hiszen Kósa Lajos, a szervezet elnöke a Mandinernek azt mondta, állami költségvetésből kapták a támogatást a sportolók felkészítésére, versenyeztetésére, így aztán el kell számolniuk a Pénzügyminisztériummal. „Ha a szövetségnek követelése keletkezik, arról nem mondhatunk le. Egyszerűen nincs ilyen hatáskörünk, akármennyire is úgy érzik a versenyzők, hogy hoztak ők annyi dicsőséget Magyarországnak, hogy ezt nagyvonalúan megtehetnénk” – mondta Kósa Lajos. A portál úgy tudja, a MOKSZ 283 millió forintot vár azért cserébe, hogy elengedje a versenyzőket, akik a négy évvel ezelőtt Burján Csabával és Knoch Viktorral kiegészült váltóban téli olimpiai aranyérmet ünnepelhettek, az idén pedig Shaoang győzött 500 méteren.

Ez reális összegnek tűnik, hiszen a szövetség elnöke korábban azt nyilatkozta, külön-külön 100-150 millió forintról van szó.

A magyar sporttörténelmet író fivérek a váltóbeli sikerért egyenként 28 millió forintot kaptak, míg négy évvel később pekingi teljesítményével az olimpia magyar hőse, Shaoang 140 millió forinttal ülhetett fel a repülőre. Bár Liu Shaolin Sándor azt mondta, még nem tudja, hova mennek, alighanem követik edzőjüket, a Magyarországon sikert sikerre halmozó, de Kínából visszautasíthatatlan ajánlatot kapó edzőjüket, Csang Csing Linát. Sokatmondó, hogy az Origo írása szerint az édesanyjuk megerősítette, hogy fiai felveszik a kínai állampolgárságot, és Kósa Lajos is arról beszélt, hogy miközben Magyarországon egy olimpiai aranyérem tarifája jelenleg 50 millió forint, ezzel szemben az egyik kínai bajnok mai árfolyamon 700–800 millió forint közötti összeget kapott.

A kínaiaknál viszont nem ismernék el a magyar–kínai kettős állampolgárságot, azaz Liuéknak le kell mondaniuk a magyarról, és ezzel az olimpiai életjáradékról, mai számítások szerint Shaoang havi 1,3 millió forintról, Shaolin Sándor ennek a feléről. Ám a Sportrádióban elhangzott beszélgetés alapján előfordulhat, hogy csak ideiglenesen:

a megszólalók azt fejtegették, létezik egy olyan forgatókönyv, amely szerint visszavonulásukat követően Liuék hazatérnek, lemondanak a kínai állampolgárságukról, visszakapják a magyart, és onnantól ismét jogosultak az életjáradékra, ha addig nem lesz jogszabály-módosítás.

A testvérek valószínűleg jól átgondolták a jövőbeli terveiket, hiszen bár arra talán nem számítottak, hogy csaknem 300 millió forintot kell fizetniük, abban biztosak lehettek, hogy le kell mondaniuk a több millió forintos szövetségi szerződésükről, az FTC-vel kötött megállapodásról, a szponzori autókról és nekik bérelt ingatlanokról. 

A 2018-as diadal után a magyar sportrajongók kedvencei közé kerültek, számos elismerésben részesültek, és természetesen támogatók sora kereste a kegyeiket, azaz nem csupán az államtól kapott pénzzel gazdálkodhattak. Ugyan azt nem tudhatjuk, Liuék mennyit költöttek az elmúlt négy évben, az interjúban adott válaszuk szerint képesek megoldani a 283 milliós visszafizetést, ha pedig Kínában is hasonló eredményeket érnek el, mint Magyarországon, anyagilag megérheti nekik az átigazolás.