Interjút adtak a Nemzeti Sportnak a Liu fivérek. Mint ismert: a két olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó november elején döntött úgy, hogy nem szeretnének a továbbiakban magyar színekben versenyezni. Azóta sem árulták el, hogy melyik országot választják, de a feltételezések szerint kínai versenyzőként lépnek majd jégre. Az interjúban a testvérek azzal magyarázták döntésüket, hogy Magyarországon nem érezték biztosítottnak a fejlődésüket, és bizalmukat vesztették a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) vezetésében. 

LIU Shaoang; LIU Shaolin Sándor
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Liuék ezt elsősorban akkor érezték, amikor kiderült, hogy az edzői stábjuk nem marad együtt. Állításuk szerint többször is egyeztettek ebben a kérdésben a szövetséggel, de úgy érezték, hogy nincs megoldva, hogy a korábbi megszokott színvonalon készülhessenek az olimpiai ciklusra. Ahogy Shaolin Sándor fogalmazott: 

megingott a bizalmuk a magyar szövetségben, amikor kiderült számukra, hogy az edző Dzse Szu Csunnal csak rövid távú szerződést kötöttek. 

 

Ha lemondanak a magyar állampolgárságról, tízmilliókat bukhatnak a Liu testvérek

Az olimpiai járadék ugyanis annak ellenére megilleti őket, hogy már nem magyar színekben versenyeznek, igaz, csak addig, amíg magyar állampolgárok.

A fivérek elmondásuk szerint továbbra is a világ legjobbjai szeretnének lenni, de úgy érezték, erre itthon már nem lenne lehetőségük. Emiatt döntöttek az országváltás mellett. 

Úgy megyünk egy új országba, hogy nem vagyunk senkik, hogy a válogatóversenyeken igyekszünk kiharcolni a helyünket. Hiába vannak eredményeink korábbról, a nulláról kezdjük újra 

– mondta Liu Shaoang. 

A sportolók arra is kitértek, hogy a MOKSZ várhatóan minden költséget kifizettet majd velük az országváltáskor. 

Ez akár százmillió forint is lehet. Ezt a fivérek saját pénzükből állnák. 

„Hogy hová megyünk, még nem tudjuk, vagyis nincs olyan ország, szövetség, amelyik rendezné ezeket a költségeket. Ahogy említettük, a bizalomvesztés és a bizonytalanság miatt döntöttük el, hogy országot váltunk – úgy határoztunk Ádóval, ha a magyar szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez, akkor mi magunk álljuk” – nyilatkozta Shaolin Sándor, ám ahhoz, hogy ezt ki tudják fizetni, kell egy kis idő.