Szomorú, de nemes feladat új tagot választani a Nemzet sportolói közé, hiszen a testület 12 tagos, és csakis egyikük elhalálozása esetén választanak új tagot, méghozzá maga a tagság. Legutóbb, 2021-ben a tájfutó Monspart Sarolta helyére az asztaliteniszező Jónyer István került a testületbe, most pedig a birkózó Varga János halála miatt kellett ismét választani. Az új tag az olimpiai és tízszeres világbajnok kenus, Vaskuti István, aki sportvezetőként a Budapesti Honvéd szakágvezetőjeként, a nemzetközi sportági szakszövetség alelnökeként és a MOB elnökségi tagjaként nagyobbította életművét. Az egykori klasszis hét szavazattal nyerte meg a végeredményt hozó szakaszt.

Vaskuti István az 1980-as moszkvai olimpián C2 500-on nyert aranyérmet.
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

A Nemzet sportolói kezdetben havi 500 ezer forintos havi juttatásban részesültek, ezen 2015-ben emeltek, azóta 630 ezer forint a járadék.

A kritériumrendszer összetett, a sportról szóló 2004. évi I. törvény 62. §-a alapján:

a kormány a Nemzet Sportolóinak javaslata alapján a Nemzet sportolója címet és az ezzel járó életjáradékot biztosíthat a magyar sport tizenkét, hatvanadik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért sportolónak, aki aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben.

A nemzet sportolói
 

Új választás idején a tagok mind javasolnak egy vagy több jelöltet, akik összesítése után viszont minden tag egy személyre voksolhat. Minden szavazási kör után kiesik a legkevesebb támogatást kapó jelölt, a folyamat pedig egészen addig tart, amíg a jelöltek közül nem szerez valaki legalább hat igent, másképpen a szavazatok több mint ötven százalékát.

A 2004-es alapításkor összeállított listára felkerült tizenkét legenda közül már csak öten vannak köztünk:

 Balczó András, Hammerl László, Ivánkay Mária, Keleti Ágnes és Portisch Lajos. 

A Nemzet sportolói a szavazás előtt megemlékeztek Varga Jánosról.
Fotó: Kelemen Adám

A Nemzeti Sport megszavaztatta az olvasóit, hogy kit javasolnának Varga János helyére, és magasan a 100. magyar olimpiai aranyérmet szerző birkózó, Hegedűs Csaba nyert, aki többször elmondta már: úgy érzi, helye lenne a testületben. Az internetes voksolás második helyén Szabó Bence vívó, a harmadikon Török Ferenc öttusázó végzett.

A sportért felelős államtitkárságon dr. Schmidt Ádám államtitkár jelenlétében megtartott hivatalos szavazáson viszont a tagok Vaskuti Istvánt választották be maguk közé. Az eredményes választást követően a sportért felelős államtitkár ellenőrzi, az illető megfelel-e a jogszabályi kritériumoknak, a döntés pedig a kormány jóváhagyásával válik hivatalossá.