Sokmilliárd forintos profitról maradunk le azáltal, hogy idén nem Budapesten rendezik az elit-világbajnokságot jégkorongban, ugyanakkor a magyar drukkerek lelkesedését jelzi, hogy ők adják az MVM Dome helyett Finnországba utazó harmadik legnagyobb szurkolói csoportot.

Legutóbb hét éve szerepeltünk az elitben, találkoztunk Kanadával is.
Fotó: Konstantin Chalabov /AFP

A héten a magyar fővárosban tanácskozott a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) legfőbb döntéshozó szerve, a tanács, amelynek van magyar tagja is, Kolbenheyer Zsuzsanna, aki a női tagozatot is vezeti. A tanácsnak ugyancsak tagja a finn Heikki Hietanen, aki jelenleg az elit-vb szervezőbizottságának a főtitkára is, ekként számolt be az előkészületekről.

„Szeretnénk minél több magyar drukkert vendégül látni Tamperében: a legtöbben a szomszédos Svédországból jönnek, a második legtöbben Németországból, a lista harmadikja viszont Magyarország” – újságolta Hietanen. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy:

az állami támogatás nélküli vb-költségvetésében 14 millió eurós (5,4 milliárd forintos) a rendezési költségkeret, és 80-90 milliós (30,8-34,7 milliárd forintos) bevétellel számolnak.

Ennyitől esünk el mi, hiszen ez a vb nálunk, Budapesten, az MVM Dome-ban is lehetne.

Hároméves felkészülés

Miután tavaly a férfiválogatottunk feljutott az elitbe, a szintén feljutó Szlovéniával együtt megpályáztuk az orosz–ukrán háború miatt Szentpétervártól elvett 2023-as vb megrendezését. Ám a pályázatunkhoz nem tudtuk csatolni a szükséges kormánygaranciát, vissza kellett vonni a jelentkezésünket, így hiába jártak nálunk pályabejáráson is az IIHF illetékesei, a 2022-ben már beugró Tampere rendezhet 2023-ban is, csak ezúttal nem Helsinkivel, hanem a lett Rigával párban. 

Hietanen hozzátette: a mindennapokban ugyan kevéssé érezhető, de nyilvánvalóan aggasztó, ami Ukrajnában zajlik, kivált, hogy Finnországnak 1300 kilométeres határszakasza van Oroszországgal, ezért is várják, hogy a magyar parlament jóváhagyja a NATO-csatlakozási kérelmüket. 

A sportfeladatokkal folytatva elismerte, a tavalyi szervezőbizottság gyakorlatilag csak folytatta a munkáját, máskülönben kilenc hónap az optimális felkészülési idő, sőt, az előegyeztetésekkel három év. Ennyi idő alatt lehet végigtárgyalni például a várossal az ingyenes közösségi közlekedést, vagy megegyezni a szállodákkal a fenntartott kapacitásról, amelynek olyan specifikumai is vannak, hogy az ágyakban elférnek-e a kétméteres, mázsás hátvédek is, vagy hogy legyen kellő számú és méretű tanácsterem.

A finnek nemcsak imádják, jók is a hokiban, tavaly hazai pályán lettek világbajnokok – telt ház előtt.
Fotó: Emmi Korhonen / AFP

Az aduász viszont a 2021 decemberében átadott Nokia Arena, amelyben a város két klubcsapata, az Ilves és a Tappara játszik – előbbi a mi légiósunkkal, Sebők Balázzsal a soraiban –, és hokimeccseken 13 500, koncerteken 15 ezer ember szórakozhat ultramodern körítésben.

A hoki-vb tuti üzlet

Mindenesetre, ha már lemaradtunk a rendezésről, nagy erőkkel csábítják a hokidrukkereinket északra: a finnek újabb és újabb csomagokat dobnak piacra. Eladtak már összesen 160 ezer jegyet – és még 100 ezret szeretnének –, garantáltan telt házas lesz a finn válogatott összes meccse, valamint az egyenes kieséses szakasz rangadói, ami hitelesíti a legendát, miszerint 

a jégkorong-világbajnokság azon kevés sportesemény közé tartozik, ami egyértelműen profitábilis.

Ugyancsak fogynak a jegyek itthon, hiszen mégiscsak lesz hoki idén tavasszal az MVM Dome-ban, habár nem a vb, hanem annak felvezetése: miként elsőként megírtuk, a világ legeredményesebb válogatottja, Kanada velünk játssza az utolsó felkészülési mérkőzését a torna előtt. 

A Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a tengerentúliak itt tartózkodásának költsége és annak megosztása üzleti titok, ugyanakkor „a magyar fél jó vendéglátóként biztosítja a szállást, az étkezést, valamint a logisztikát”, és bíznak abban, hogy a látogatás „hosszú távú, sokszor pénzben nem kifejezhető hatásai jóval nagyobbak lesznek a sportágnépszerűsítés révén”. A vb-re utazás költségei is az MJSZ-t terhelik, viszont a nemzetközi szövetség és a szervezők fizetik a csapat és bizonyos létszámig a stáb szállását és étkezését.

Tényleg sztárokkal jön Kanada

A május 9-i mérkőzésre készülhet mindenki, mert Kanada valóban sztárokkal érkezik Budapestre. Érdeklődésünkre a kanadai szövetség korábban Magyarországon dolgozó technikai igazgatója, Tyler Dietrich elmondta, hogy a tavalyi feljutásunk óta tárgyaltak a magyar szövetséggel, amellyel kiváló kapcsolatban állnak:

Nekem személy szerint is különleges az ország, örülök, hogy a magyar szurkolóknak lehetőséget nyújthatunk a világsztárok megcsodálására, és nagyon remélem, hogy ezáltal tovább fejlődhet a sportág.

Budapest 20220113 Kézilabda 2022 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Hollandia Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport csarnok épület belső MVM Dome megnyitó ünnepség Budapest 20220113 Kézilabda 2022 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Hollandia Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport csarnok épület belső MVM Dome megnyitó ünnepség
A kézilabda Európa-bajnokságnak már kiváló helyszíne volt az MVM Dome.
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

A kanadaiak május 5-én érkeznek hozzánk, a vb előtti mini edzőtáborukat is nálunk tartják. Addigra az északi-amerikai NHL-ben nemcsak az alapszakasz, hanem a rájátszás első fordulója is lemegy, azaz sok csapatnak és klasszisjátékosnak véget ér a szezon, ráérnek majd átjönni Európába.

Az pedig máris hivatalos, hogy a küldöttséget Doug Armstrong, Steve Yzerman és Shane Doan vezeti, akik játékosként és sportvezetőként szereztek összesen 5 olimpiai és 5 vb-aranyérmet, plusz 6 Stanley-kupát…