A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról – írta ki Facebook-oldalán Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Balatonfüred, 2023. február 23.Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Simicskó Istvánnal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után a balatonfüredi Kisfaludy Galériában 2023. február 23-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-re előrehozzák, amelyen egységesen fognak voksolni.

Svédország ügyében viszont a képviselőcsoport később dönt.

Kocsis Máté egyúttal felhívta a hazai és a nemzetközi szereplők figyelmét arra, hogy a Magyar Országgyűlés szuverén testület, hazánk legfőbb népképviseleti szerveként kizárólag egyetlen felettese van: a magyar választópolgárok közössége.

Ezért semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon

– mondta a frakcióvezető, aki szerint minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel. 

Hivatalosan is támogatja Törökország Finnország NATO-csatlakozását

Közben a török elnök pénteken Ankarában hivatalosan is bejelentette, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához. Erdogan azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Sauli Niinistö finn elnökkel közösen tartott négyszemközti megbeszélésüket követően. A török államfő reményét fejezte ki, hogy a török parlament még a május 14-én tartandó választások előtt ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását.

Erdogan ugyanakkor jelezte, hogy Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 "terroristát", akiket Törökország követel. Finnország esetében ilyen dolgok nincsenek - tette hozzá