Sportgazdaság

Visszaállítják a határellenőrzést a németek a nyáron

A labdarúgó-Európa-bajnokság idejére határellenőrzést vezetnek be Németországban. A cél a szélsőségesek és az erőszakos cselekményekre készülők távol tartása az eseménytől. Az Európa-bajnokság június 14-én kezdődik, a döntőt július 14-én játsszák.

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt.

15 November 2023, Berlin: The new soccer is on the pitch at the Olympic Stadium during the presentation of the UEFA EURO 2024 match ball. The next European Football Championship (UEFA EURO 2024) will take place in Germany between 14.06.2024 and 14.07.2024. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Visszaállítják a határellenőrzést a németek a nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság idejére / Fotó: Bernd von Jutrczenka / DPA / AFP

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a Rheinische Post című napilap keddi számában elmondta, azért döntöttek az ideiglenes határellenőrzés mellett, hogy megakadályozzák erőszakos cselekmények lehetséges elkövetőinek bejutását az országba. Kiemelte, a lehető legjobb védelmet akarják biztosítani a jelentős nemzetközi sportesemény számára.

Megjegyezte, 

a hangsúly a szélsőségesekkel, a huligánokkal és az erőszakos cselekmények elkövetőivel szembeni, valamint a kibertámadások elleni védekezésen van.

Az Európa-bajnokság június 14-én kezdődik, a döntőt július 14-én játsszák. A magyar válogatott a csoportkörben elsőként Svájccal találkozik Kölnben, majd Stuttgartban előbb a házigazda Németország, aztán Skócia lesz az ellenfele.

A németek a 2006-os világbajnokság idejére is ideiglenesen határellenőrzést vezettek be, és Faeser az elmúlt napokban már utalt arra, hogy ezt ismét fontolgatják. A szövetségi belügyminiszter február közepén június közepéig meghosszabbította a lengyel, a cseh és a svájci határok ellenőrzését, aminek célja a csempészet és az illegális migráció megállítása.

A labdarúgó-Európa-bajnokság sem hoz megváltást a német gazdaságnak

Javul az üzleti hangulat Németországban, de az újabb elkerüléséhez nem eléggé.

 

Németország foci Európa-bajnokság labdarúgás
Kapcsolódó cikkek