A 15 vizsgált kategóriából ötben nyert, hétben pedig megosztott győzelmet aratott a mértékadó OpenSignal magyarországi elemzésében a Yettel. A vélhetően arab kézbe kerülő telekommunikációs vállalat különösen az 5G tekintetében verte meg nagyon fő riválisait, a Telekomot és a Vodafone-t – előbbi egyébként két területen lett abszolút első, utóbbi viszont egyikben sem.

Budapest, 2023. február 5.A Yettel Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatójának cég felirata a főváros V. kerületében, a Károly körúton. A Telenor Magyarország Zrt. 2022. március 1-től új néven, Yettel Magyarország Zrt.-ként, röviden Yettel néven működik tovább.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2023. február 5.
A Yettel Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatójának cég felirata a főváros V. kerületében, a Károly körúton. A Telenor Magyarország Zrt. 2022. március 1-től új néven, Yettel Magyarország Zrt.-ként, röviden Yettel néven működik tovább.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Faludi Imre / MTI

Az áprilistól június végéig mért időszakban a Yettel leginkább az 5G letöltési sebességben csapott oda, a 277 megabit/másodperc mellett eltörpül a Telekom (85,1) és a Vodafone (27,2) teljesítménye is – nem ekkora különbséggel, de a feltöltési versenyt is behúzta a Yettel.

Mit fejleszt elsősorban a Yettel?

A fejlesztések tervezésekor azokra a szolgáltatási területekre fókuszálunk, amelyek az ügyfelek számára valóban fontosak, így például a letöltési sebesség, a videóélmény és a megbízhatóság. A teljes hálózatmodernizációval országosan jelenleg hetven százalék fölötti készültségi szinten állunk, a kihívásokat jelentő makrokörnyezeti körülmények ellenére a terveink szerint haladunk és folytatjuk tovább a munkát

– jelentette ki a Világgazdaság megkeresésére Koller György, a Yettel Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ügyfelekhez világszínvonalon juttassák el a legmodernebb technológiákat – azt egyébként számos tény bizonyítja, hogy nem csupán Európában, az egész világon az élvonalba tartoznak a magyar mobilhálózatok.

Mi a helyzet a Yettel kínai beszállítójával?

Koller György arra is emlékeztetett, hogy két éve indították el a teljes körű hálózatmodernizációs projektjüket, amelynek eredményeként a 4G-hálózatuk kapacitása is jelentősen nőtt és

országosan már csaknem 700 bázisállomáson biztosítanak valódi 5G-szolgáltatást.

A Yettel hálózatmodernizációjáról lapunk is írt: a cég több tízmilliárd forintos fejlesztést visz végbe, és bár eddig nem tartott attól, hogy probléma lenne a kínai beszállítójával, az Európai Bizottság háborúja a ZTE ellen még okozhat fennakadást az 5G-hálózatban.

A vállalat mindenesetre a Világgazdaságnak ezzel kapcsolatban korábban azt írta, hogy nagyra értékeli a ZTE-vel való eddigi hosszú távú sikeres együttműködést, és mindig is követte, követni fogja az távközlési infrastruktúrával kapcsolatos szállítók kiválasztására vonatkozó álláspontját.

Ki használhatja a Yettel 5G-hálózatát?

A Yettel előfizetői momentán mindannyian használhatják az 5G-t, ha a készülékük alkalmas erre, a Telekomnál pedig májusban jelentették be, hogy június 1-jétől meghaladja a 60 százalékot a lakossági 5G-lefedettsége, nyáron pedig egy promóció keretében minden olyan ügyfélnek elérhetővé teszi, akinek van 5G-képes készüléke.

A Telekom amúgy az OpenSignal elemzése szerint a leginkább konzisztens hálózat birtokosa, ami szintén fontos mutató.

Érdekesség, hogy miközben az 5G-nél mindenféle élményben kiválóan teljesített a Yettel, addig elérés tekintetében a harmadik: ebben a szegmensben a Vodafone (15,2 százalék) a legjobb, a Telekom a második (12,8 százalék), a Yettel pedig csupán 7,1 százalékkal zárt.