Turizmus

Európa-szerte tervezik a turizmus újraindítását

A kontinensen néhány turistaparadicsom már megnyitott, azonban több állam még csak tervezi a turizmusa újraindítását.

Még márciusban vált Európa-szerte szükségessé a határok lezárása az ismételten felfutó koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt. Azóta néhány kivétellel szinte teljesen ellehetetlenült a beutazás még az uniós tagállamok között is. A nagyobb európai turistaországok eddig ismert nyitási terveiket a schengenvisainfo.com-ról gyűjtöttük össze.

Fotó: Shutterstock

A harmadik hullám kezdete óta a kontinens oltási kampányai gyorsuló ütemben haladtak, így a fertőzési és halálozási adatok csökkenése nyomán egyre több európai ország jelentette be a külföldi turizmusának újraindítását, vagy a várható újranyitásának idejét és szabályait.

Az június 15-én tárgyalja a schengeni határokra vonatkozó korlátozásokat,

azonban a tagállamok egyéni jogkörben dönthetnek külső határaik megnyitásáról.

europa nyitás

Jelenleg hazánkból például Horvátországba és Görögországba lehetséges a beutazás, azonban mindkét helyre szükséges negatív teszt felmutatása, és a horvátok egy tíznapos karantént is előírnak.

Az eddigi bejelentések alapján májusban megnyitja kapuit a külföldi beutazók előtt Ausztria, az Egyesült Királyság és Franciaország is, míg az olaszok és a spanyolok júniusban tervezik újraindítani a nemzetközi turizmusukat.

Általában szükséges az előzetes regisztráció, továbbá több országnál figyelhető meg az érkezés után egy pár napos karantén előírása, és a tesztek sem lehetnek 36-72 óránál régebbiek.

Portugália esetében ismét kitolták a szigorított ellenőrzést a levegőben, és piros jelzésű tagállamból is csak létfontosságú esetekben utazhatnak be.

Az országokban érvényes aktuális előírások itt találhatóak.

Veszélyben az európai vakcinaútlevél

Hatalmas felelőtlenség, ha a tagországok nem összehangolt oltási és járványvédelmi tervet követnek.

 

járvány Görögország Horvtország karantén turizmus Európa határ teszt Olaszország Spanyolország védettségi igazolvány Franciaország Egyesült Királyság nyaralás beutazás újranyitás Ausztria
Kapcsolódó cikkek