Kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is ajánl, valamint a helyi borászatokkal is foglalkozik a Magyar Konyha immár 11. alkalommal megjelent gasztrokalauza.

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A kulináris útikönyvben a balatoni régió legjobbjait toplisták szerint is rendszerezték.

 Így többek között 

a top 10-es listán szerepelnek kikötői éttermek, strandbisztrók, cukrászdák és fagyizók is.

A balatoni gasztronómia színvonalára jellemző, hogy – mint a közlemény kiemeli  –, a Michelin ellenőrei tíz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár-érték arányú elismerést is. 

kistücsök
Az egyik csúcsétterem, a Kistücsök Bib Gourmand minősítésű hely.
Fotó: Kistücsök étterem

A balatoni vendéglátás árai 15-25 százalékot emelkedtek, ám a rezsiárak megugrása ellenére a régi, nagy bástyák kitartanak, hozzájuk pedig hatvan új vendéglátóhely csatlakozott 

– összegezte a szerkesztőség.

Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma, és számos hagyományos és modern konyha üzemel a Balatonnál.

Ettől persze még kaotikus a felhozatal

– figyelmeztetnek a szerkesztők: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, barbecue, hamburger egyaránt kapható. Ugyanakkor a hagyományőrző balatoni ételek, mint a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplő az étlapokon. A regionális gondolkodású éttermek esetében viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára – összegezték a kiadvány szerzői.

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld