Turizmus

Balatoni gasztrotúra meglepetésekkel: a déli parton már jövő héten főszezoni a kínálat

Elkezdődött a visszaszámlálás a nyárig a Balatonnál is, ahol a 365 napos üzem még nem általános éttermi körökben, de szemmel láthatóan már egyre több vendéglő tart nyitva ősztől tavaszig legalább hétvégenként, az időközben javarészt kicserélődött helyi nyaralóközönség növekvő igényeire alapozva.

Ott, ahol tíz-tizenöt éve még minden második nyaraló eladó volt, és télen kilométereket kellett autózni, hogy egy nyitva tartó közértet lehessen találni, újabban sorra nyílnak az ötcsillagos szállodák, és a rangos gasztronómiai díjakból is egyre több landol. A balatoni vendéglátás hatalmas léptekkel fejlődött, amit jól érzékeltet a Michelin-kalauz tavalyi listája, ahol tizenegy Michelin-tányéros és négy Bib Gourmand-ajánlással elismert helyi étterem neve szerepel.

Medvehagymaleves a déli part gasztrokikötőjében, Balatonmáriafürdőn.
Fotó: Port

Megjelent az új generáció

Időközben felnőttek és átvették a stafétabotot a Balatonnál az egykori zimmerferis generáció gyerekei is, akik a négy évszakos turizmus kiszolgálásához szükséges feltételeket, nívós éttermeket és szálláshelyeket építettek ki. Erről is szó volt azon a tanulmányúton, amelyet Helló, déli part! címmel a napokban tartottak a régió gasztronómiai kínálatából ízelítőt adva helyi vállalkozások. 

Fűthető és hűthető télikert építésébe kezdett tavaly ősszel a balatonmáriafürdői kikötőben működő, tizedik szezonját kezdő PORT Étterem & Panzió csapata.

A komplexum tulajdonosai nem titkolják, hogy a szülők zimmerferis vállalkozása alapozta meg az első apartmanház, majd az étterem és a hozzá kapcsolódó panzió megépítését. Balla György és családja a Port teraszát az évről évre növekvő vendégforgalom miatt bővítette, a fedett térrel ráadásul a szezonalitás ellen is védik a helyet. Az étterem az elmúlt évek alatt nem csak az itt élők és nyaralók kedvence lett, sokan már messzi földről elzarándokolnak ide egy balatonfenyvesi angus steakért, „brassói” szűzért vagy egy tapolcai pisztrángért – ezek azok az ételek, amelyeket az évek során tökélyre fejlesztett Berki Zsolt séf és stábja. 

Bár a Port étterem 2020-ban megnyerte a balatoni beach food versenyt, hangsúlyozottan nem a gyorsételekre specializálódtak, hanem helyi alapanyagok felhasználásával kreatívan kombinált és tálalt magyaros ételekre alapoznak. A Port néhány éve sikerrel próbálkozott meg a négy hónapos nyitvatartással, 2023-ban április utolsó napjaiban indítják a főszezont, háttérben a négycsillagos panzióval és az egész évben nyitva tartó apartmanházzal.

Idén négyfogásos degusztációs menüvel is készül a Port a régió ízeit, alapanyagait megízleltetni a vendégekkel. A tavaszi étlapon tapolcai pisztrángrolád szalonnás-szarvasgombás burgonyapralinéval, medvehagyma-krémleves vadropogóssal, angus hátszín steak balatonfenyvesi marhából, és mákos guba szerepel, amihez helyi borokat párosítanak a Rubin és a Bujdosó pincészettől.

Tavasszal is van élet a Balatonnál

Immár nem csak a fürdőszezonban kell gondolni a magyar tengerre, egyre több érdekes programmal várják a pihenni vágyókat. Régi cél a balatoni szezon megnyújtása, valójában új időszakok népszerűsítéséről van szó – mondta a VG Podcastnek a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás.

A kétgenerációssá bővült, 1984 óta fejlődő vállalkozásban a szülők és a borász végzettségű fiatalok, Balla György és András egyaránt aktívan dolgoznak. Sikereikben – tudják – oroszlánrésze van az összeszokott csapatnak, például a sokadik szezont velük töltő séfnek. Számtalan szakmai díja ellenére a Port étterem árai mérsékeltek, összességében is a régió 20 százalékkal olcsóbb a keleti partnál – összegezte Balla György kérdésünkre. A három fogásból komponált Déli part ízeit 12,9 ezer forintért, a négyfogásost 14,9 ezer forintért tették fel az étlapra. A panzióban all inclusive ellátást is kínálnak, a strandra telepített saját food truckból kiszolgálva vendégeiket.

Bioborászat, amelyet az unokák is láthatnak majd

A Helló, déli part! címmel szervezett túra második állomásának helyszíne a különleges balatonföldvári kilátó volt, ahol egy újabb helyi családi vállalkozás történetével és bioboraival ismertették meg az újságírókat.

A 2015-ben alapított, ma már tíz hektáron működő Kékajtó Szőlőbirtok és Borászat Németh Miklós és felesége két évtizedes hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalatára épült fel a Kőröshegyen. A Balaton déli partján működött egykori téeszültetvény szerkezetátalakításra szorult, ma már több mint négy hektáron terem. A bioborok elnevezése vidám és szó szerint játékos, a Kékajtó boraiból a 2020-as Gyerekjáték olaszrizlinget, a Színjáték olaszrizling narancsbort és a 2021-es zweigeltet mutatták be.

Ropogós malac császár sárgaborsópürével az Egy Csipet Nádasban.
Fotó: @szindbadazutazo

A kőröshegyi borászat tulajdonosai számára 

a legfontosabb a fenntarthatóság, azt  szeretnék, ha gyermekeik, majd unokáik is szüretelhetnének azokról a tőkékről, 

amelyekről most ők is. A biotermelés ennek megfelelően elsősorban nem a vegyszerekről, hanem a talaj, a talajélet és a növény szimbiózisáról szól. A föld minőségének javítását, a gondoskodást a természet egészséges, erős növénnyel hálálja meg, amiről magas minőségű termést szüretelhetnek. A szőlőben végzett gondos munka eredményeként  lényegesen kevesebbet kell a borral és a jó borért dolgozni a pincében – hangsúlyozta Németh Miklós.

A természet meghálálja, amit kap.
Fotó: Kékajtó

A déli parti különlegességek között a vízparti étterem és a hegyoldali bioborászat mellett a Siófok melletti töreki erdő közepére épített nagy kapacitású étterem, az Egy Csipet Nádas is felsorakozik. Itt Majoros Attila és csapata a helyi termelőktől beszerzett helyi és szezonális alapanyagokból készült szezonális ételek mellett könnyű borokat, pálinkákat és 

az új pizzatrend szellemében a kertben készülő nápolyi pizzát kínálja. 

Az Egy Csipet Nádas is folyamatosan nyitva van már április végétől, amikor hangsúlyozottan madárcsicsergéses, zöld környezetben élvezhetők itt a Nübel sajtok, a vitello tonnato kovászos kenyérrel, bulguros avokádó tatár marinált királyrákkal, ropogós malac császár sárgaborsópürével, St. Louis oldalas wasabis pankómorzsában, thai sült tésztával, csirkemell piccata lime-os-spenótos gnocchival, pisztrángfilé beluga lencsével, fehér csokis mákos guba, mascarponés répatorta. 

Séfszoba és Michelin-kalauz Balatonszemesen

A déli parti balatoni gasztronómia egyik csúcspontja a több mint harminc éve működő, tavaly Michelin Bib Gourmand minősítéssel elismert Jahni László séf vezette konyhával üzemelő Kistücsök étterem Balatonszemesen. A Világgazdaság kérdésére Csapody Balázs tulajdonos elmondta, 

a Michelin-díjátadó után napon 380 asztalfoglalást vettek fel, és megjelent egy új vendégkör is, szlovákok, horvátok és még nagyobb számban osztrák gasztroturisták érkeznek.

Üde, zöldséges ízelítő a Séfszoba menüsorából.
Fotó: @szindbadazutazo

A Kistücsök Food & Room tavaly nyílt Séfszobája egyedülálló koncepció szerint működik, a szezonális, kétféle menüsort egy külön erre kialakított látványkonyhás „nappaliban” lehet megkóstolni. A 19–27 ezer forintért kínált menüsorokat Kasza Roland séf és csapata készíti, ottjártunkkor a kovászos kenyér és barna vaj után következett a sóska, cukkini, fokhagyma, burgonya, medvehagyma, póréhagyma, ezután spárgák, madársaláta, bazsalikom kompozíciója, majd főételnek bárány, endívia, cous-cous szerepelt a sorban, a desszertet pedig pisztácia, lime és ibolya alkotta.

A Kistücsökben a tálalás sem hétköznapi, ugyanis az étterem üveghulladékát is felhasználják, a Séfszoba ételeire tervezett készlet Kohut-Görömbei Luca munkája. A fenntarthatóság más téren is megjelenik, a Séfszoba nem termel hulladékot, ugyanis a bejelentkezéssel látogatható egységben csak annyi étellel készülnek, amennyi vendég várható.

 

 

Balaton Port étterem&panzió Egy Csipet Nádas Kékajtó Szőlőbirtok és Borászat balatoni éttermek Michelin-kalauz gasztronómia Kistücsök Étterem
Kapcsolódó cikkek