A szervizdíj nem egyenlő a borravalóval. Az utóbbi a szolgáltatással elégedett vendég gesztusa, míg a szervizdíj lehetőség a szolgáltatásban részt vevők adóhatékony javadalmazására – összegzett a VG Óperencia podcast legfrissebb epizódjában Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (Vimosz) elnöke.

Beautiful,Receptionists,Working,At,Counter,In,HotelBeautiful receptionists working at counter in hotel
Fehérítene és ösztönözne a szervizdíj, adóhatékony bérezési keret lenne az árbevételből.
Fotó: Shutterstock

Mint arról a napokban a Világgazdaság elsőként beszámolt, szervizdíj bevezetését kéri a kormányzattól a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, amely az olcsó, azaz kedvező adózású forrást az ágazatban dolgozók motiválására fordítaná.

A hír nyomán 

sokan tévesen úgy értelmezték, hogy újabb áremelésre készülnek a szállodák,

az ágazati érdekképviseleti szervezeteknek emiatt fontos feladata, hogy tudatosítsák a vendégekben, valójában miről is van szó. A Vimosz indokoltnak tartja a kérést, amely a kormány támogatása esetén lényegében azt tenné lehetővé a munkáltatók számára, hogy az árbevétel adott százalékát (a szállodai szektorban legalább 2-4) kedvezményes adózással a dolgozó javadalmazására fordíthassák. 

A magyar bérterhek magasak, ezért lenne fontos a kormányzattal közösen kialakítani egy olyan külön keretet, ami lényegében egy teljesítményösztönző anyagi forrás

– mondta Gál Pál Zoltán.

Female,Hand,Set,Up,White,Bed,Sheet,In,Bedroom.,Close-upFemale Hand set up white bed sheet in bedroom. Close-up of a maid's hands making bed in a hotel room. Making Bed. Maid working making the bed at a hotel.
A munkaadóknak a bérversenyben segítene helytállni a motivációs lehetőség. Fotó: Shutterstock

A kötelezően dokumentált szervizdíjkeret révén a munkavállalók is láthatnák, hogy az abból származó bevétel hozzájuk kerül. 

A vendéglátásban személyes kutatást folytattam, az éttermekben dolgozókat kérdezgettem, hogy megkapják-e a szervizdíjat. Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb esetben igen, de sosem voltam teljesen meggyőződve, érti-e a munkavállaló, hogy mi történik.

Tudomásul kell venni, nem mindenki nézi át a bérlapját, hogy az milyen sorokból tevődik össze – mondta a Vimosz elnöke.

A szállodaszövetségi javaslat alapvetően jó lehetőség a kedvezményes adózású javadalmazásra, ami egy szolgáltatás és munkaerő intenzív tevékenységnél teljesen indokolt. Ráadásul hatékonyan segítené a magyar munkaadókat a bérversenyben helytállni, másrészt a fehérítést is szolgálná az ágazatban, miként az a vendéglátásban is az egyik cél volt.

20230820 Budapest Atlétika Atlétikai Világbajnokság Budapest 2023 Atlétikai VB     Fotó: Kállai Márton KMSzabad FöldA képen:  szurkolói zóna Erzsébet tér 20230820 Budapest 
Atlétika 
Atlétikai Világbajnokság Budapest 2023 
Atlétikai VB     
Fotó: Kállai Márton KM
Szabad Föld
A képen:  szurkolói zóna Erzsébet tér
Rekordszámokat hozott a budapesti rendezvény.
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A sikeresen megrendezett atlétikai világbajnokság kapcsán egy esetleges magyar olimpiai pályázat támogatottságáról is megkérdeztük a turisztikai munkaadók szervezetének elnökét. Gál Pál Zoltán nem titkolta, hogy inkább olimpiapárti, miközben közgazdász és konzervatív, ezért úgy véli, 

bizonyos feltételekkel sikeresen vállalható az ötkarikás játékok megrendezése, de fontos, hogy a költségvetés átlátható legyen. 

A turisztikai szakember rálátott az atlétikai vb rendezésének kihívásaira és feladataira, ezért egyáltalán nem kishitű, de az tény, hogy a szállodai infrastruktúrában még fejlődni kell. 

Most a kereskedelmi szálláshelyek biztosították elsősorban a sportolók elhelyezését, de ha lenne egy olimpiai falu, akkor a kereskedelmi szállások döntően a szurkolók és a kiszolgáló személyzet elszállásolására elégségesek lennének.

20230822 Budapest Villamos Budapesti Atlétikai VB  hirdetésFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 20230822 Budapest 
Villamos 
Budapesti Atlétikai VB  hirdetés
Fotó: Vémi Zoltán  VZ  
Világgazdaság  VG
Egyre többször vetődik fel a kérdés: lesz-e továbblépés, hiszen a 2036-os olimpiai dátum még szabad.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A verseny infrastruktúrájának nagy része is láthatóan megépült, a legtöbb sportágnak már van honos stadionja, pályája, néhány nagyon speciálisnak, mint a vadvízi evezés például, nincs, de egy mountain bike-pályát akár a Normafánál is ki lehet alakítani. A Duna mint fő közlekedési ér pedig jól működhet, de a kikötői infrastruktúrát még több helyen ki kellene építeni. Most szélcsendes volt az augusztus, kérdés, hogy egy olimpiai rendezés a Balatonon ilyenkor mit tehetne, ezek fontos adottságok még, amelyeket át kell gondolni. 

Rekordszámokat hozott a budapesti atlétikai vb – fizető nézőből több is volt, mint várták

Gyakorlatilag végig telt házzal ment az atlétikai világbajnokság Csepelen: a számokkal nemcsak a hazai szervezőbizottság, hanem a nemzetközi szövetség is elégedett lehet. A fizető nézők tekintetében például túlteljesített az augusztusi esemény.

Sok kérdés merül fel: a befektetés és a megtérülés kereskedelmi, turisztikai értelemben sem mindig egyértelmű, de például a Forma–1-en sem vitatkozik ma már senki, egyértelműen nyereséges a magyar turizmus szempontjából. 

Barcelonát is az olimpia tette fel abban az értelemben a turisztikai térképre, ahogy ma ismerjük

– fogalmazott a Vimosz elnöke, akit az ágazati hangulatindexről, várakozásokról és egyéb aktuális témákról is megkérdeztünk.

A teljes beszélgetés itt hallható: