Minden előzetes várakozást felülmúltak az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság turisztikai eredményei, miután a rendezvény napjaiban, augusztus 19–26. között csaknem 14 milliárd forintra emelkedtek a szálláshelyi bevételek, s az előző év azonos időszakához képest megduplázódtak – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Budapest 20230824 Atlétika 2023 Világbajnokság VB 6nap Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Kovács Ferenc Soma 5000m síkfutás Nemzeti Atlétikai Központ stadion épület belső
Fotó: Szabó Miklós / Mediaworks

A hotelekben elkönyvelt bevétel reálértéken is 73 százalékos növekedés a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint.

A szállodai szobák átlagára a világverseny időszakában a főszezoni szint fölé nőtt, a vb-t megelőző héthez képest közel 15 százalékkal magasabb áron értékesítették a szálláshelyeket a fővárosban. 

A verseny idején több mint 170 ezer vendég majdnem 460 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban, amikor a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 80 százalék feletti volt.

A  legtöbbet a négy- és ötcsillagos hotelek nyerték a világbajnoksággal, 

a sportturisták szállodai vendégéjszakáinak 71 százalékát a felső kategóriás hotelekben jegyezték fel. 

A világ szinte minden tájáról, mintegy kétszáz országból, szinte minden kontinensről érkeztek versenyzők és turisták a világbajnokság alatt Magyarországra. 

A vendégéjszakák 85 százalékát a nemzetközi turisták adták.

A budapesti atlétikai vb 130 milliárd forint feletti bevételt hozhat

A budapesti atlétikai világbajnokság rövid és hosszú távon is jót tehet az ország gazdaságának. A gazdasági kutató- és elemzőintézet szerint egy világesemény hosszú távon javítja a rendező ország ismertségét a világban, ami többek között turistákat vonz, de javítja az ország kultúrájának elfogadottságát is. 

Tavalyhoz képest közel 38 százalékkal érkezett több külföldi látogató, de a belföldieket is Budapestre csábította a rendezvény: a hazai vendégéjszakák száma 22 százalékkal nőtt ezekben a napokban. 

Az összes külföldi vendégéjszaka közel 9 százalékát a britek, 9 százalékát a németek, 8 százalékát pedig az olasz vendégek foglalták le, de szép számmal fogadtak amerikai, izraeli, spanyol, lengyel és francia utazókat is a szálláshelyek. 

Nem panaszkodhattak a főváros magán- és egyéb szálláshelyei sem,

a vendégéjszakák 34 százalékát ők könyvelhették el az NTAK adatai szerint. 

Budapest/,Hungary-,August,10,2019:,Street,View,Of,Budapest,With
Fotó: Shutterstock

A kiugró nemzetközi érdeklődés a szállodák forgalmát 32 százalékkal, a magánszállásokét 44 százalékkal emelte meg a tavalyi hasonló időszakhoz képest. 

A sikeres vb-rendezés újabb kiváló referencia, ami további világversenyek elnyeréséhez segíthet hozzá bennünket

– hangsúlyozta Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Kiemelte: a rendezvényipar leggyorsabban növekvő szegmense a sport, ráadásul a sportesemények látogatói jellemzően hosszabb időt töltenek, többet költenek, és minőségi szolgáltatásokat vesznek igénybe.