Rekordokat döntött a budapesti rendezésű atlétikai világbajnokság: Magyarország történetében ez volt a legtöbb embert megmozgató sportesemény, miközben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) is elégedett lehet a számokkal és főleg arányokkal.

Bahrain's Winfred Mutile Yavi celebrates with her gold medal as she is carried by Youhuu the mascot after the women's 3000m steeplechase final during the World Athletics Championships at the National Athletics Centre in Budapest on August 27, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Winfred Jani a 3000 méter aranyával és az atlétikai vb kabalafigurájával.
Fotó: AFP

A szervezőbizottság a magyar világbajnokság utótevékenységei között jelentett a rendezvény számadatairól, méghozzá igen büszkén:

Azt a célt tűztük ki, hogy legyen elérhető az atlétikai vb mindenki számára

– kezdte Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója. Részletezte, hogy megfizethető belépőket határoztak meg, és 50 százalékos jegyárkedvezményt kaptak azok, akik sportolnak, azaz részt vettek a vb szurkolói klubjához kötődő 37 sportesemény egyikén, vagy teljesítették az egyéni kihívásokat – ez volt az egyik olyan újítás, amellyel most először találkozhattak a drukkerek világversenyen. 

Milyen volt a fizető nézők aránya?

Miközben a vb jót tett a hazai turizmusnak, a megmaradt ásványvizeket pedig rászorulóknak juttatják el, a nézőkről szóló beszámoló szerint az eseményen:

  • a 420 ezer jegyből 404 088 kelt el,
  • 341 555 volt ebből a fizető nézőké,
  • 267 331-en este,
  • 136 757-en délelőtt látogattak ki,
  • 120 országból érkeztek drukkerek,
  • 95 százalékos volt a kihasználtság és
  • 40 százalék volt a külföldiek aránya.
20230823 Budapest 
Atlétika vb zsáner
Fotó: Mirkó István MI
Magyar Nemzet
Fialatok, idősek egyaránt kíváncsiak voltak a vb-re.
Fotó: Mirkó István

A hozzánk látogató nézők országlistáját az Egyesült Királyság vezeti Németország és az Egyesült Államok előtt. A legfontosabb azonban, hogy a WA által meghatározottakat bőven sikerült hozni a fizető nézők tekintetében: az összes jegymennyiség 80 százaléka helyett 85 százaléknál is magasabb lett azok aránya, akik fizettek nálunk a jegyért.

Kik kaptak ingyenjegyet?

A szervezőbizottság részletezte a közönséget szolgáló intézkedéseket, valamint a jótékonysági tetteket is.

Eljutottunk minden vármegyébe, és az egyéni kihívások segítségével lényegében az ország minden pontjára, hogy a sportolást és az egészséges életmódot népszerűsítsük a vb segítségével

– fejtegette Németh Balázs. Hozzátette: ársapkát vezettek be a vb területén a büfékben, és a MÁV-Volán csoport segítségével 2023 forintos áron lehetett oda-vissza elutazni az ország bármely pontjáról Budapestre a világbajnokság idején.

Budapest 20230821 Atlétika VB  Nemzeti Atlétikai Központ 3 nap
fotó Török Attila Nemzeti Sport  Takács Boglárka
A döntős esték mind telt ház előtt zajlottak.
Fotó: Török Attila

A közlemény kitért arra is, hogy csaknem 10 ezer ingyenes jegyet juttattak a Sulihős program keretében olyan iskoláknak, amelyek vállalták, hogy atlétikai foglalkozásokat, versenyeket szerveznek idén. Hasonló számban kaptak térítésmentesen jegyeket különböző, nehezítettséggel élő csoportok a Civilút Alapítvány segítségével. 

Mit kapott a hazai utánpótlás?

Olyan társadalmi csoportok, például fogyatékossággal vagy állami gondozásban élők, nagycsaládosok, Covid-árvák, egyszülős családok számára tették lehetővé a részvételt, amelyek egyébként nem vagy csak nehezen juthattak volna el a világbajnokságra. 

Hatezer jegyet biztosítottak a szervezők a magyar felnőtt- és utánpótláskorú, igazolt versenyző atlétáknak, illetve a világbajnokságon induló magyar atléták családtagjainak. 

Kétezer belépő jutott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség saját dolgozóinak, tiszteletbeli bíróknak és egyéb kiemelt vendégeknek.

Ingyenesen vehettek részt olyan csoportok, mint a Nemzeti Tehetség Központ diákjai, ukrajnai iskolások vagy a Rákóczi Szövetség szervezésében Magyarországra érkezett, határon túli magyar diákok.