Az év kishaszonjárműve

Ipar | Vállalatok

A kölni Ford-gyár által fejlesztett új modell, a Transit Connect nyerte a “2003-as év haszongépjárműve” díjat a kishaszonjármű kategórában. A szakújságírókból álló nemzetközi zsűri a maximális 140 pontból 126-ot adott a Ford Transit Connectnek, kiemelve, hogy a Ford – ellentétben számos más konkurenssel – nem személyautóból származó fő-, illetve részegységeket használt a kocsi építésénél. Az eredmény egy kompromisszumot nem ismerő haszongépjármű, nagyon sok, erre a célra tervezett műszaki tartalommal.

Különböző elválasztófalak, oldalsó tolóajtók, síkba hajtható utasülések, rugalmasan variálható rakodótér segíti a mindennapi munkát, a teherrögzítő rendszer pedig arra biztosít lehetőséget, hogy a vállalkozók lyukak fúrása nélkül alakíthassák ki saját igényeik szerint a rakodó vagy polcrendszert a Connectben.

A modell Tourneo Connect névre keresztelt változata ugyanakkor azok számára készült, akik kettős céllal kívánnak használni ilyen gépjárműveket: úgy tervezték ezt a járművet, hogy megfeleljen a mindennapok munkakövetelményeinek, de a hétvégi családi kirándulásoknak is.

A Transit Connectet két ver-zióban kínálják: rövid tengelytávú, normál tetős, illetve hosszú tengelytávú, magas tetős változatban. A vásárlók az 1,8 literes, 75 lóerős dízel vagy 90 lóerős második generációs, közös nyomócsöves turbó dízel a TDCi, illetve a szintén 1,8 literes, 115 lovas benzines motor között választhatnak. A Transit Connect kategóriájában vezető szintű biztonsági rendszereket ajánl, köztük vezető-, utas- és oldalsó légzsákokat csakúgy, mint ABS-t. A modell a Ford új, a törökországi Kocaeliben felépített üzemében készül nyár óta. A legolcsóbb kivitel nettó ára 2,345 millió forint. (DK)

Milliárdokat spórolhatnak a munkaadók

Jövő nyár közepén 15,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó mértéke.

Milliárdokba kerül az 550 hektár új erdő

A Vidékfejlesztési Program 12 felhívással, közel 106 milliárd forinttal segíti az erdőgazdálkodást – mondta Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Világgazdaságnak.
Világgazdaság Piactér