Hamarosan indulhat a „zöldrali”

Energia | Vállalatok
Emelkedhetnek a magyarországi alternatívenergia-részvények

A „zöld” befektetések iránt az utóbbi hónapokban ismét fellendült az érdeklődés, az egyik hazai alapkezelő, a Generali is most indította el Greenergy fantázianevű alapját. Ez olyan fejlett és fejlődő piaci cégek részvényeibe fektet, amelyek főként a világ energetikai innovációs fejlődéséből profitálnak, és elkötelezettek a jövő szempontjából ígéretes kutatási és fejlesztési területen. A Generali alapja már a negyedik hasonló konstrukció a hazai piacon, néhány évvel ezelőtt az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő, az OTP Alapkezelő és a K&H Alapkezelő is indított klímaalapokat.
„Pár éve nagyon népszerű volt ez a téma, de mára jött el az idő, hogy a szektorban működő cégek részvényei valóban jól teljesítsenek” – indokolja Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója a mostani indulást. A 2008 őszén elmélyült válság idején ugyanis az alternatív energiában érdekelt cégek árfolyama is hatalmasat esett, és ez a szektor – a többivel ellentétben – a tavalyi tőzsdera-liban sem talált magára. Az alulteljesítésnek az lehetett az oka, hogy ez az ágazat viszonylag tőkeigényes, és egyes cégeknél nehéz meghatározni, mikortól fordulhatnak nyereségesbe.
Ha viszont – ahogy azt egyre többen feltételezik – elmarad a kettős mélypont és felépül a világgazdaság, a befektetők is visszatérhetnek erre a piacra. A környezet védelmét célzó politikai törekvések ugyanis támogatják az alternatív, megújuló energiát előállító vagy a hatékonyabb energiafelhasználást lehetővé tévő technológiákkal foglalkozó vállalatokat. A technológiák fejlődése miatt arra is lehet számítani, hogy előbb-utóbb a megújuló energia olcsóbb lesz, mint a hagyományos.
Az állami támogatásokra építő cégek részvényeivel kapcsolatban azonban egyelőre óvatosságra intenek a szakértők. „Az ilyen társaságok árfolyama csökkenhet a közeljövőben” – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az energiamegtakarításra vagy -tárolásra koncentráló cégek viszont komoly nyereséggel kecsegtetnek, előbbiből Czachesz a magyar RFV-t, utóbbiból az amerikai A123-at emelte ki. A szakember szerint az említettek mellett még a költséghatékonyságukat javítani képes – főleg kínai – energetikai vállalatok részvényeit érdemes mostanában vásárolni.
A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó cégeknél is lehet már látni a befektetői érdeklődés fokozódásának jeleit. Az idei egyik legjobban teljesítő részvény az RFV-é, amelynek árfolyama egy éve még 4000 forint körül volt, mostanában viszont már 9500 körül forog. Ráadásul a szakértők szerint az energetikai kispapír még tovább drágulhat, hiszen a nemrég elnyert romániai távfűtés-korszerűsítési pályázatok középtávon megduplázhatják a társaság eredményét. Több mint 30 százalékos árfolyam-emelkedésen van túl szeptember eleje óta a PannErgy is, amely esetében az a hír hozta meg a befektetők kedvét, hogy a társaság a vártnál nagyobb hozamú hőforrást talált Miskolc közelében.
A két cég részvényeibe egyébként befektetett több hazai klímaalap is, sőt az RFV-ben az OTP Alapkezelőnek és az Aegonnak komoly tulajdonhányada is van. Az RFV egyébként nemrég kötvényeket is bevezetett a BÉT-re, a hároméves hitelpapírok kibocsátáskori kamata évi 10,44 százalék volt. VG

Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér