Ha fúj a szél

Energia | Vállalatok
Egy szélerőmű gazdaságosságát alapvetően a következő tényezők befolyásolják: a felállítás költségei, a hálózatra csatlakozás díja, a fenntartási költségek, a turbina élettartama, a termelt áram mennyisége és ezzel összefüggésben a helyi szélsebesség, pontosabban az évi szeles órák száma. Technikailag minden tényező optimalizálható, ha megfelelő körültekintéssel folyik le a hely, illetve a felhasznált technológia kiválasztása.

Az Eurowind Kft. minden szegmensben új, innovatív megoldásokat kínál (újfajta prototípusai, valamint több 10 évre visszamenő pontos meteorológiai adatokon alapuló szélhozamdiagrammok stb.). A speciálisan kifejlesztett, különböző szakterületek elemzéseit diagnosztizáló mérnöki munka eredményeként optimalizálhatók a befektetési költségek, melyek így a lehető legmagasabb hozamot biztosítják.

A korábban hátérbe szorult, de a 90-es évek elejétől felkarolt, s a szén alapú energiahordozók kimerülési prognózisa miatt egyre dinamikusabb fejlesztések, valamint az új technológiák bevezetésének eredménye, hogy a turbinák méretei, hatékonyságuk és élettartamuk megsokszorozódott. Ezek összhatásukban nemcsak gyorsabb megtérülést és magasabb hozamot eredményeznek, hanem az üzletágat hosszú távú nyereséget biztosító és folyamatosan fejlődő üzletággá változtatták. Egy kilowattóra szélenergia előállítási költsége az elmúlt tizenöt évben 50-200%-kal csökken, ugyanakkor a termelt hozam a többszörösére emelkedett. Ma, ha minden költségtényezőt figyelembe veszünk, 1 kWh óra szélenergia ára 4-5 eurocenttől 6-8 eurocentig terjedhet, a helyi szélviszonyoktól függően.

Magyarország legtöbb része a közepes szélerősségű kategóriába sorolható, ez már gazdaságos, nyereséget hozó áramtermelést tesz lehetővé. A cash-flow táblázatok jelenleg egy közepes méretű, 800-1500 kW teljesítményű szélerőmű, 7,5%-os évi kamat figyelembevételével, akár 5-8 éven belüli megtérülése mellett a teljes élettartamára (jelenleg 25 év) vonatkozó üzemelés során akár 500%-os profitot is termelhet. Mivel a szélenergia-ipar meglehetősen tőkeigényes iparág, a kamatviszonyok meglehetősen sokat nyomhatnak a latban az üzleti számítások során, ezzel kapcsolatban azonban igen gyümölcsöző példák hozhatóak nyugat- Európából, vagy a szomszédos Ausztriából, és a magyar bankokban is egyre nagyobb a hajlandóság mutatkozik arra, hogy az energetikai szektorba fektessenek be, mely sok elemző szerint a jövő 70-es évekbeli számítógép-iparágának tekinthető.

A megújuló energiaforrások által termelt villamos energia jelenleg hatályos átlagos átvételi ára 19,36 Ft kilowattóránként, ezt összevetve a fenti számításokkal kiderül, hogy a tiszta profit ideális feltételek mellett akár 10 forint is lehet kilowattóránként.

E kedvező üzleti feltételeknek köszönhetően Európában a szélenergia-üzletág bevételei az elmúlt időszakra vonatkozóan, minden három évben megduplázódnak. Ráadásul nagyobb méretű, több szélerőműből álló parkok esetében további jelentős költségmegtakarítások érhetőek el.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.

Megugrott a házasságkötések száma

Január és március között 12 271 pár kötött házasságot. Csökkent a természetes fogyás Magyarországon.

Jöhetnének a százéves amerikai kötvények

Többször elvetették már a százéves lejáratú kötvények ötletét, de elemzők szerint a mostani hozamsivatagban logikus lépés lenne a kibocsátásuk az Egyesült Államokban. Mnuchin egyelőre kivár.
Világgazdaság Piactér