Kalapács alatt Radnóti Miklós özvegyének hagyatéka

Szolgáltatás | Vállalatok
Vissza nem térő lehetőséggel élhetnek a műtárgygyűjtők az elkövetkező napokban: Radnóti Miklós özvegyének hagyátékából két árverésen is szemezgethetnek.

Gyarmati Fanni 102 éves korában hunyt el, idén februárban. Életútja, személye, Radnótival való szerelme és házassága, ha lehet, egyre fokozottabban foglalkoztatja a közvéleményt, decemberben megjelenik a titkos naplója, tárgyai, könyvei pedig budapesti aukciókon lesznek hozzáférhetőek. Részletes végrendeletet hagyott hátra, amit fontosnak gondolt irodalomtörténet számára, még életében odaadta a MTA Kézirattárának. A képzőművészeti anyagot – elsősorban barátoktól és tanítványoktól kapott ajándékokat – három helyen kínálták, illetve árverezik.
Virág Judit őszi aukcióján már tetten érhető volt, a hagyaték iránti felfokozott érdeklődés, négy tételt indítottak, s ahogy fogytak, úgy erősödött a licitálási kedv. A legutolsó darab, Szántó Piroska Szeptemberben című olajképe 90 ezer forintról indult, végül 1 milliónál fejeződött be érte a licit, ami soha nem látott összeg egy jelzés nélküli Szántó Piroska műért, és a galéria által megadott becsértéknek is ötszöröse. Mindegyik mű (Berény Róbert szénrajza, Perlrott Csaba Vilmos pasztellje) jóval a becsértéke fölött teljesített. Lesznai Anna temperáját pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum vette meg.


A következő lehetőség vásárlásra a Radnóti házaspár hagyatékából november 30-án lesz, az Arte Galéria aukcióján. 18 műtárgy kerül a piacra, közülük 10 beazonosíthatóan személyesen Radnótié volt, köztük egykori szerelmétől Beck Judittól 1941-ben a születésnapjára kapott, dedikált tusrajz 32 ezer forintos kezdő áron. A kezdő árak az Arte közönségéhez, a grafikai gyűjtőkhöz és árszinthez igazítottak, majd az árverés eldönti, mekkora hozzáértékket jelent a különleges eredet. A felfokozott érdeklődést Marsó Diana, az Arte vezetője, a honlapján és az árverési kiállításon is érzékeli, de az érzelmi töltetet tudatosan nem kalkulálta bele az árképzésbe.
Dési Huber Istvántól négy mű is szerepel, a Dési házaspár és a Radnóti házaspár egy időben napi kapcsolatban voltak, egy társaságba jártak. Dési Virágzó Öreg fa című ceruzarajza 60 ezer forintért közülük a legdrágább. Itt is van egy Szántó Piroska munka, a Mákvirágok című Monotípia, Fifinek szóló ajánlással, 22 ezerért. Kerényi Jenő 1936-os gyermekét ölében tartó anyát formázó terracotta szobrát még Radntói is ismerhette, gyarmati fanni pedig nagyon szerette. Ez a tétel indul a legmagasabb kikiáltási áron 75 ezer forintért. A nagyváradi Löwinger Sándort, aki Leon Alex néven festett és szintén nem élte túl a munkaszolgálatot, Radnóti a féltestvérén keresztül ismerte meg, kritikát is írt művészetéről, Leon Alex pedig ajándékba készítette neki 1932-ben, Radnóti erdélyi látogatása során a most árverezésre kerülő portrét. A szénrajz kezdő ára 22 ezer forint.


A Központi Antikváriumban december 5-én 28 tétel, Gyarmati Fannitól származó könyv került be az árverési anyagba, legtöbbje a költőnek és feleségének szóló dedikációt is tartalmaz. Kassák Lajostól a Munka 1934-es példánya, Radnótinak dedikálva 200 ezer forintról kezd. A legmagasabb kikiáltási áron, 400 ezer forintról Radnóti Fifinek szóló ajándéka indul, az 1932-es szegedi kis kalendárium, első lapján Radnóti kézirásával “egyetlennek” dedikációval. Ebből a szegedi kis naptárból a harmincas évekből öt évet is megőrzött Gyarmati Fanni, az utolsó 1936-os évszámú. Mindegyik baráti dedikációt tartalmaz, áruk 100-150 ezer forint. Szerepelnek az anyagban Radnóti kötetek, többféle kiadásban és barátok, ismerősök, írókollégák első kiadású művei,szintén a harmincas évekből például Márai Radnóti ex librisével, vagy Nagy Lajos novellái Radnótinak beleírt kézirásos ajánlással.

35 milliárdos tőkebevonás a Boltnál

A befektetésből a cég további terjeszkedését finanszírozza.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.

Megugrott a házasságkötések száma

Január és március között 12 271 pár kötött házasságot. Csökkent a természetes fogyás Magyarországon.
Világgazdaság Piactér