Megbolygatja a piacot a telekáfa

Ingatlan | Vállalatok

A parlament a napokban elfogadta a Pénzügyminisztérium egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra került javaslatát az építési telkekre bevezetendő áfáról. A szakmai szövetségek hetek óta tartó tiltakozása ellenére – a tervezett módosítás legradikálisabb szcenáriójára mondtak igent, miszerint már 2004. január elsején bevezetik a módosítást, ráadásul a lehető legmagasabb, 25 százalékos áfaterhet kiróva a telkekre – emlékeztetett Gerő András, az Otthon Centrum vezetője.

Tapasztalat szerint az októberi bizonytalan időszak alatt még elmaradt a vásárlási láz, de amint kiderült, hogy mégis életbe lép a szigorítás, máris megugrott az érdeklődés. Nem túl nehéz megjósolni, hogy igazi év végi roham várható a lakáspiacon. Bár a tényleges vásárlásokban valóban nem volt látható jelentősebb élénkülés az amúgy erőteljesnek számító október folyamán, az érdeklődők száma azt mutatja, hogy a módosításnak már az elmúlt hónapban volt keresletnövelő hatása.

Az eddig kivárók a mostani módosítás hatására jobban mérlegelik majd az idei újlakás-vásárlást, hiszen a december 31-ig megkötött és a földhivatalnál érkeztetett szerződések esetén még marad az áfamentesség – mutatott rá a szakértő.

Gerő megerősítette az általános ingatlanpiaci vélekedést, miszerint az áfatörvény módosítása – a haszon csökkenése által – természetesen a lakásépítő cégeket is jelentősen érinti majd, s rossz esetben akár projektek teljes nyereségét is veszélyeztetheti. Az eddigi tendencia, miszerint az új projektek esetében a fejlesztések értékében minél magasabb telekhányadot érvényesítettek – leszorítva a csak a lakásokra érvényes áfateher mértékét -, vélhetően megfordul majd. Mostantól a telekhányad csökkentésével próbálják majd meg a lehetőségekhez képest nagyobb nyereséget elérni.

Már több mint kétezren a milliárdosok elit klubjában

Bár tavaly volt némi visszaesés, a világ milliárdosainak száma folyamatosan növekszik.

Alig élünk az adójóváírási lehetőséggel

Huszonhat év alatt csupán 1400 milliárd forint gyűlt össze a magyar nyugdíjpénztárakban.
Világgazdaság Piactér