Veszélyben a szlovák mezőgazdaság

Mezőgazdaság | Vállalatok

A szlovákiai mezőgazdaság a rendszerváltás óta kiélezett konkurenciaharcot folytat a külföldi termelőkkel. Egyenlőtlen harcról van szó, aminek az a következménye, hogy Szlovákia ebben az ágazatban nem képes olyan befektetésekre, mint a többi európai ország – írja a Pozsonyban megjelenő Új Szó.


A szlovák mezőgazdaság már évek óta nem tartozik a vonzó ágazatok közé – nyilatkozta a lapnak Andrej Arady, a szlovákiai Általános Hitelbank közgazdásza. “A fiatalok nem érdeklődnek a mezőgazdaság iránt, ami nem is csoda, hiszen az átlagkeresetek ebben az ágazatban nagyjából 150 euróval alacsonyabbak, mint a szlovák nemzetgazdaság egészében”. A pozsonyi statisztikai hivatal szerint 2012-ben a szlovákiai 15-29 éves fiataloknak csupán 10,1 százaléka dolgozott a mezőgazdaságban. Tiz évvel ezelőtt a szlovák agrárgazdaságban alkalmazottak száma pedig még elérte a 87 ezret,  ez a szám 2012-re 50 ezerre esett vissza.


A szlovák földművelésügyi tárca szerint a problémát a hazai termékek iránti fokozottabb kereslettel lehetne enyhiteni.  Peter Hajnala, a szlovák földművelésügyi tárca sajtóosztályának vezetője szerint  a pozsonyi kormány a jelenleginél nagyobb támogatást akar biztositani a kisebb agrárvállalkozások fejlesztésére, beleértve az állattenyésztést. és a gyümölcs- és zöldségtermesztést is. “Nem csupán a termesztésről van szó, hanem a feldolgozásról, a raktározásról és a termék beszállitásáról is” – fejtegette Hajnala. 

Black Friday helyett itt a Black November

A Gazdasági Versenyhivatal pedig nemcsak a webáruházak, de az ár-összehasonlító oldalak kapcsán is szigorú elvárásokat fogalmazott meg.

Negyvenmillióért viaskodnak a legjobb orosz sakkozók

Az orosz sakkozók idei szuperbajnoki döntőjében együttesen 10 millió rubelért, vagyis mintegy 40 millió forintért versengenek a résztvevők.

Ismét a Főtaxi nyert a repülőtér tenderén

A Főtaxi 2020 decemberétől újabb öt évre lesz a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere.

Milliárdos támogatást kap a divat- és kreatív ipar

A program keretében a tervek szerint több mint kétszáz vállalkozás nyerhet el támogatást.
Világgazdaság Piactér