Nincs vágómarha?

Mezőgazdaság | Vállalatok

A 12 tagjelölt ország teljes baromfitartásának 24, tojástermelésének 14, illetve sertéstartásának 16 százalékát adja Magyarország. A sertéstartás 16, a baromfiágazat 10 százalékban részesedik a magyar mezőgazdaság teljes teljesítményéből. A tejágazat éves produktumának részaránya ugyancsak 10 százalékos – állapította meg az Európai Bizottság.

A szarvasmarhatartást tekintve már rosszabb a kép. A tejelő marhák száma 1992 és 2000 között mintegy egyötödével csökkent (2001-ben már csak 380 ezer tehenet tartottak az országban). A magyarországi vágómarhatartásról a bizottsági jelentés egészen egyszerűen megállapítja, hogy “nem létezik, a magyar marhahús ugyanis csak a tejipar mellékterméke”.

Magyar szakértők szerint ennek az a magyarázata, hogy a növendék marha után – ellentétben az EU gyakorlatával – nem jár hizlalási támogatás. E nélkül a magyar gazdák az uniós társaiknak fizetett összeg 48-50 százalékát kapják a marha kilójáért. Ezért a marhát vagy fiatalon kiviszik az országból, vagy feketén vágják le. (VG)

A lakáspiaci áfahajrá fokozta a fizetési kedvet

Megugrott a lakásvásárlók fizetési kedve a kedvezményes áfa megszűnésének közeledtével.

Nőtt az ezüst népszerűsége

Az ezüst unciánkénti ára szeptember elejére 19,65 dollárra emelkedett, ami hároméves csúcs.
Világgazdaság Piactér