Programmal helyettesítenék a könyvelőt

Vállalatok
Forradalmi változást ígér a könyvelési piacon egy új szoftver. A Számviteli Innovációs Iroda Kft. azt állítja, hogy fejlesztésének segítségével a könyvelésen havi tízezreket takaríthatnak meg a vállalatok. A könyvelők képviselői azonban óvatosságra intenek mindenkit. Szerintük az emberi erőforrás alkalmazása nem megspórolható

Akár a teljes könyvelési költséget is megtakaríthatják a vállalkozások a Számviteli Innovációs Iroda Kft. új szoftverével – legalább is ezt ígéri a cég. A magyar startup vállalkozás szoftvere nagyfokú automatizáltságnak köszönhetően nyújt segítséget a vállalkozásoknak. A társaság szerint innovatív üzleti modelljük teljesen felboríthatja a könyvelői piacot. Bár eddig is ingyenesen elérhetőek voltak bizonyos könyvelő programok, ám a könyvelésért magáért eddig több tízezer forintot kellett fizetni. Az új rendszer ebben hozhat változást.


A szoftvert – mint Vázsonyi Miklós, aki a fejlesztésért felelős a cégben elmondta – az Új Széchenyi Terv keretében kapott 8 millió forintos támogatásból valósították meg. A rendszerben a vállalatokra az adatok (például számlák, bizonylatok, jelenléti ívek) elektronikus rögzítése hárul – a többi munka nagy részét a könyvelőcég által működtetett számviteli szakértői rendszer végzi el. Vagyis Vázsonyi szerint a kezeléséhez nem szükséges több tudás, mint ami egy klasszikus könyvelővel való együttműködéshez kell.


“A piacot teljesen átformáló innovációt akartunk: ilyen volt a Skype is, amely ingyenes telefonálást kínált, és ezzel nem tudtak mit kezdeni a versenytársak. A Google keresője, a Gmail vagy a DropBox szintén fogyasztói többletet eredményezett, hiszen a felhasználók ingyen juthatnak a szolgáltatáshoz” – tette hozzá a fejlesztő. Olyan kis cégeket, startupokat is várnak, amelyek nem tőkeerősek, nem tudják kigazdálkodni a könyvelési szolgáltatás díját. Akiknek nincs igényük komplex adótanácsadási szolgáltatásra, azoknak kínálnak ingyenes könyvelést – mondja a fejlesztő.


A szakértők – a hagyományos könyvelőirodák érdekképviseleti szervei – azonban nem tanácsolják egy vállalatnak sem, hogy igénybe vegyék a szolgáltatást. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének az elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, furcsának tűnik, hogy egy üzleti vállalkozás ingyen könyvelési szolgáltatást kínáljon, még akkor is, ha európai uniós projekt elnyerésével valósították meg a szükséges fejlesztéseket.


Szerinte ugyanis egy vállalkozást fent kell tartani, ezért nonszensz, hogy ingyen könyveljenek. Vázsonyi viszont azt mondja, hogy lesz olyan, aki soha sem fizet a könyvelésért. Az üzleti modell azonban szerinte ekkor is működik, hiszen az extrákért fizetni kell.


Zara László veszélyesnek tartja az ingyenességet a könyvelés terén. „Az nem is könyvelés, hogy mindent az ügyfél ír be a rendszerbe, ez pusztán adatrögzítés, a könyvelés pedig sokkal több ennél” – mondta az egyesület elnöke. Zara szerint a jó könyvelés feltételezi a szaktudást, a folyamatos továbbképzést, amely ellenőrizhető. Elengedhetetlen, hogy az ügyfél ismerje, és rendszeresen személyesen találkozzon a könyvelővel, mivel a könyvelés, az adótanácsadás kölcsönös bizalmon alapul.


A könyvelő-adótanácsadó együtt él a vállalkozással, és az ügyfél elvárja, hogy adózási-, pénzügyi vagy üzleti tanácsadást kapjon – fejtette ki Zara László. Vázsonyi viszont hangsúlyozza, hogy az automatizált könyvelést a Számviteli Innovációs Iroda mérlegképes könyvelője felügyeli, és a szakértői rendszert folyamatosan tanítja. A könyvelés nem az ügyfélnél található szoftverben történik, hanem nálunk az irodában, az ügyfelek által beküldött adatok alapján – tette hozzá. „Akiknek nincs igényük komplex adótanácsadási szolgáltatásra, azoknak kínálunk ingyenes könyvelést” – fejtette ki.


Vázsonyi kiemelte, hogy a szolgáltatásuk csak akkor ingyenes, ha a bizonylatokat határidőre és precízen tölti fel a cég. Ha ez nem sikerül, akkor havi díjat számláznak ki és a bizonylatok utólagos feltöltéséért is fizetni kell. A vállalkozó nyilatkozik arról, hogy az általa megadott adatok megfelelnek a valóságnak.


Dokumentumokból szúrópróbaszerűen ellenőrzik a vállalatokat, de lehetnek olyan esetek, hogy hibák maradnak az adatrögzítésben. Vagyis ha egy adóhatósági ellenőrzés során rábukkannak az adatrögzítéssel kapcsolatos hibára, az adott céget terheli a büntetés. „Ez a vállalkozó kockázata” – mutatott rá Vázsonyi. Hozzátette, hogy a könyvelés helyességéért persze nem az ügyfél felel, csak a rögzítésért. A vállalkozó egy feladatlistát lát maga előtt, amelyen láthatóak a határidők, erre neki kell figyelnie.


A könyvelők szerint azonban szaktudás nélkül nem működik a dolog. A vállalkozók sokszor azt sem tudják, hogy milyen adózási forma alatt működik a saját cégük, nemhogy azt, hogy a bejövő bizonylatokat hogyan kellene lekönyvelni – mesélte egy neve elhallgatását kérő könyvelő. A kínált szolgáltatás nem szűri ki a hibásan rögzített tételeket sem, így egy NAV-ellenőrzés során komoly bírságra és adóhiányra számíthat az adózó, aki úgy gondolta, hogy a könyvelőn spórolhat egy kis pénzt.


Az ingyenes könyvelést kínáló cég pedig mossa kezeit, hiszen a hozzájuk beérkezett adatok alapján a bevallások, a beszámolók jók, és határidőben érkeztek meg a hatósághoz. A könyvelők szerint éppen azért nem kerülhető meg az általuk nyujtott szolgáltatás, mert az ő munkájuk a biztosíték arra, hogy a cég bármilyen hatóság előtt megállja a helyét. Más kérdés: a könyvelők nem feltétlenül képesek teljes anyagi felelősséget vállalni a munkájukért, a későn beérkezett, nem lekönyvelt bizonylatok esetén pedig ők sem vállalnak felelősséget.


A vállalkozók egy része azonban – sokszor a költségek miatt – most is nehezen szánja rá magát, hogy megfelelő könyvelőt fogadjon. más kérdés, hogy a megfelelő könyvelő segítségével még spórolhat is egy vállalat: ha a szakértő részletesen áttekinti a cég működését, akkor a különböző törvényi lehetőségek kihasználása végül kisebb adó megfizetéséhez is vezethet – hangsúlyozta a neve elhallgatását kérő könyvelő. Más kérdés, hogy a Számviteli Innovációs Iroda modellje épp erre épül, hiszen a feláras szolgáltatások tartalmazzák majd az adótanácsadást is.


Sok feladata van egy könyvelőnek

Minden könyvelés cégre szabott, csak kismértékben lehet automatizált, mivel minden vállalkozás más és más, így a könyvelendő mennyiség, a vállalkozás tevékenysége, létszáma is – érvelt Zara László. Szerinte ezért a munka a díjazás sem lehet egységes. A könyvelő felelősséggel eljárva meghatalmazottként beadja a vállalkozás bevallásait, kapcsolatot tart a NAV-val, igazolásokat kér, bejelenti a munkavállalót, adóellenőrzéskor eljár az ügyfele nevében. Fontos, hogy felelősségbiztosítással is rendelkezzen, ha hibázik. „Csak mindezeknek megfelelő szakértőt lehet könyvelőnek-adótanácsadónak nevezni, akinek a munkáját pedig meg kell fizetni” – szögezte le az egyesület elnöke.Tovább éleződik az orosz-ukrán feszültség

Brit hadihajókat küldenek az oroszok által lezárt Kercsi-szoroshoz.

Virágzik a luxus Dél-Koreában

Miután külföldre nem utazhatnak a járvány miatt, a dél-koreaiak otthon költik el a pénzüket. Ennek jó néhány luxusmárka a haszonélvezője lehet a távol-keleti országban.

Ötszáz eurót visz haza egy átlagos szlovák nyugdíjas

A tizenharmadik havi extra juttatásnak és a minimálnyugdíj erőteljes növelésének is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.
Világgazdaság Piactér