Regionális fejlesztés

Ipar | Vállalatok

A prémium autók számára is készülhetnek már Michelin abroncsok Magyarországon, miután a francia csoport 14,5 milliárd forintos beruházásának eredményeként új üzem épült Nyíregyházán. Így jövőre akár 800 ezer nagy teljesítményű, azaz nagy sebességindexű személygépkocsi-abroncsot gyárthatnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

A Michelin csoport – amely 2004-ben 194 millió abroncsot gyártott és 19 millió térképet, illetve útikönyvet adott ki, köztük a gasztronómiában fogalomnak számító Michelin Guide-ot – ugyanakkor nem csak beruházásai révén vesz részt a kelet-magyarországi régió fejlesztésében.

Nemrégiben például a térségi kis- és középvállalkozások (kkv) vezetőinek továbbképzési támogatásáról írt alá együttműködési megállapodást egyik leányvállalata, a Michelin Vállalkozásfejlesztési Kht., valamint a Nyíregyházi Kereskedelmi és Iparkamara, a Primom Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete.

Az együttműködésben részt vevő négy szervezet a rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségeken túl a kis- és középvállalkozások menedzsmentje számára meghirdetett egyéves képzéssel támogatja a térség kkv-inek versenyképességét. A partnerek emellett a régió felsőfokú tanintézeteivel is felvették a kapcsolatot azzal a céllal, hogy a diákok az említett vállalkozások sikeres gazdálkodásával kapcsolatos tanulmányokat készítsenek – elősegítve ezzel elhelyezkedésüket, illetve saját vállalkozásuk elindítását.

A Michelin emellett a Michelin teljesítmény- és felelősségcharta szellemében megszületett Michelin Development projekttel is támogatja a kkv-szektort. A program célja, hogy a Michelin az ipari telephelyeinek 50 kilométeres körzetében működő kisvállalkozások számára segítséget nyújtson a megalakuláshoz és a növekedéshez, ezért jött létre az első negyedévben a Michelin Gazdaságfejlesztő Kht., amely a kis- és középvállalkozások indulását és tevékenységét, valamint a munkahelyteremtést támogatja tanácsadással a szervezeti kérdések, a minőségfejlesztés, az üzleti és technológiai kérdések területén.

Mivel a vállalat is felismerte, hogy a bankok csak azoknak a vállalkozásoknak nyújtanak kölcsönt, amelyek megfelelő anyagi biztosítékkal rendelkeznek, a Michelin pénzalapot hozott létre, amelynek kamataiból a kht. kamattámogatást nyújthat a hozzá forduló kisvállalkozások hiteleihez, másrészt ez az összeg biztosítékként szolgálhat az ígéretes vállalkozások hitelfelvételéhez. A támogatásra érdemes vállalkozások kölcsönfelvételét a HVB Bankon keresztül garanciavállalással és kamattámogatással segíti a Michelin.

A Michelin Vállalkozásfejlesztési Kht. a Michelin Development program elindítása óta két vállalkozással kötött együttműködési megállapodást, további két vállalkozással pedig a szerződéskötés folyamatban van.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Ők a legjobban kereső focisták

Az első helyen nincs nagy meglepetés.

Korrupcióellenes ügynökséget támogatna a FIFA

Gianni Infantino szerint a szövetség anyagilag is támogatna egy olyan ügynökséget, amely a sportban lévő korrupció ellen küzd.

Sok pénzt bukott a legsikeresebb olasz klub

Több mint 70 milliós veszteséggel zárta az előző szezont a Juventus.
Világgazdaság Piactér