Robog a német vegyipar

Ipar | Vállalatok

Rendkívül sikeres évet zárt tavaly a német vegyipar, amely az utóbbi húsz év leggyorsabb növekedését produkálta 2005-ben. Az iparág forgalma 6,9 százalékkal, 152 milliárd euróra emelkedett, s hasonló mértékben bővült a szektor kibocsátása is az elmúlt esztendőben. A kedvező tendencia 2006-ban tovább folytatódhat: szakértők szerint az idén a termelés 2,5 százalékos növekedése mellett az ország vegyipari vállalatainak árbevétele akár 4,5 százalékkal is bővülhet – derül ki a Német Vegyipari Szövetség (VCI) elemzéséből.
A sikeres 2005-ös évet követően a szektorban tevékenykedő cégek nagy része optimista előrejelzéseket hozott nyilvánosságra. A vegyipar egyik legfontosabb központjának számító Rajna-vidék–Pfalz tartományban például a vállalatok kétharmada vár 2006-ban az egy évvel ezelőttinél magasabb árbevételt, 31 százalékuk úgy véli, hogy növelni is tudja nyereségét az idén.
A cégek optimizmusát egyelőre igazolták az első negyedéves eredmények. A világ legnagyobb vegyipari konszernjének számító BASF például 24 százalékos árbevétel-bővülés mellett közel ötödével növelte üzemi nyereségét. A társaság különösen jól teljesített Németországban, ahol forgalma 34, üzemi eredménye pedig 37 százalékkal emelkedett. Hasonlóan sikeres negyedévet zárt az Altana is, amely bevételét és nettó nyereségét is több mint negyedével növelte 2006 első három hónapjában.
Az ágazat jelenlegi sikere számos tényezőnek köszönhető. Ezek közül az egyik legfontosabb a vegyipari termékek árának gyors emelkedése, amely a szektor tavalyi árbevétel-növekedéséből több mint két százalékpontot jelentett, s hasonló mértékben bővítheti a forgalmat ebben az évben is. Kettős szerepet játszik ugyanakkor a társaságok eredményességében a kőolaj igen magas ára: ez ugyanis a bevételek növelése mellett az egyes cégek alapanyag- és energiaköltségét is jelentősen megdobja.
Az elmúlt tíz évben számottevően javult a vegyipar hatékonysága Németországban, minden bizonnyal ez is hozzájárult az ágazat felfutásához. Míg 16 évvel ezelőtt közel 565 ezren dolgoztak ebben az iparágban, mára ez a szám 440 ezer alá csökkent, miközben a szektor forgalma közel két és félszeresére emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az egy alkalmazottra jutó árbevétel az 1990-es 113 ezer euróról 2005-re közel háromszorosára, 319 ezerre nőtt.

Összefogás a biztonságos újraindulásért

A 65,5 millió embert foglalkoztató szektor a szakmai szervezetek előrejelzése szerint még a pandémia vége előtt összeomlik.

Állami mankóra szorul a vendéglátóipar

Óriási bajban van a járvány miatt foganatosított korlátozások közepette tetemes veszteséget szenvedő vendéglátóipar Romániában.

A szervezeti kultúra innovációt és versenyképességet befolyásoló tényező

A szervezeti kultúra versenyképességet befolyásoló, válságálló képességet erősítő szerepére egyre több kutatás hívja fel a figyelmet. Vélemény.

Legyalulta a lírát a harcias török politika

A rekord- mélypontokat döntögető török líra hétfőn átzuhant a nyolcdolláros árfolyamszinten is, miután Recep Tayyip Erdogan elnök Párizzsal, Brüsszellel és Washingtonnal is összerúgta a port.
Világgazdaság Piactér