Egy rendes országban az önkormányzatot nem a sajtó tájékoztatja

Jegyzet | Vélemény
Egy rendes országban megbecsülik az újságírókat, de az önkormányzatok azért általában nem tőlünk tudják meg, hogy összehívtak, majd lefújtak egy sajtótájékoztatót arról, hogy a kormány miképpen támogatná a város elmúlt évtizedének legfontosabb ügyét.

Pedig Szeged és a szuperlézer kapcsán most épp ez történt. Persze szívesen mond az ember érdekes dolgokat, főleg ha kicsit elfogultan szurkol: legyenek jó fejlesztések ott, mégiscsak szereti a szülővárosát. De azért az, hogy mi korábban tudtuk, mint a városvezetés, egy kicsit túlzás.
Más kérdés, hogy egy rendes országban nem vezet automatikusan változatosnál változatosabb botrányok sorozatához a szokatlan tény, hogy egy város vezetése nem ugyanabból a pártból kerül ki, mint a parlamenti többség.


Ha pedig épp ott készül az EU egyik legfontosabb tudományos beruházása, akkor mindenki megérti, hogy a tudománynak és a politikának csak annyi köze van egymáshoz, hogy mindkét szó nyolc leütés, de a legjobban akkor jár mindkét fél, ha nem keverik bele a pártügyeket a projektbe, és hagyják a szakértőket dolgozni. Apropó, dolgozni. Egy rendes országban a kormány tényleg megvédi a munkahelyeket, tehát ha adódik egy lehetőség, hogy az állam majdhogynem ingyen megteremtse több száz, akár több ezer ember foglalkoztatásának lehetőségét, elsődleges céljuk azt támogatni minden erővel.


Mert igen, itt van ez az EU, és most épp az a jelszó, hogy nem leszünk gyarmat, de talán ha ide akarnak adni 60 milliárd forintot, és cserébe csak néhány pályázati papír kitöltését kérik, az a gyarmatosításnak egy egészen tolerálható fajtája. Persze egy rendes országban ilyenkor senkinek sem jut eszébe, hogy ha annak a 60 milliárdnak csak a fél százalékát elkönyvelhetné magának valamilyen Nemzeti Mindentépítő Zrt., akkor az már nem is rossz bevételi forrás valakiknek. És ha nem jut eszükbe, akkor már mindegy is, ki vezeti és ki blokkolja a projektet. Jó dolog egy ilyen országban élni.

Varga Mihály: Érthetetlenek az aránytalanságok

A magyar álláspont szerint igazságos és rugalmas forráselosztásra van szükség az uniós válságkezelésben.

Rossz a nyugdíjpénztári teljesítmény

A tanulmány szerint a második pillérben nagyobb hozamokat kellene biztosítani a takarékoskodóknak, és módosítani kellene a díjakon is.

Több százmillió forint a vallásos könnyűzene támogatására

A magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el – mondta a kultúráért felelős államtitkár.
Világgazdaság Piactér