Maradtak a bizonytalan kilátások

Elemzés | Vélemény

Karácsony hetében sem állt meg az élet a gazdaságban, meglepő kamatlépés és kiéleződő büdzsévita borzolta a kedélyeket. Igaz, az év végi bevásárlást még nem tartalmazza, de így is kiábrándító teljesítmény mutatkozott a kiskereskedelemben. Ez összefügg a siralmas foglalkoztatási kilátásokkal is. A munkaerőpiac ugyanis mindig lassabban
reagál a konjunktúra alakulására. Az év végéig már csak egyetlen makroadat, a fizetési mérleg jelenik meg, december 30-án.
Októberben 7,5 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest a kiskereskedelem forgalma, szeptemberhez viszonyítva pedig 0,6-es volt a szűkülés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az éves mutató 7,3 százalékról romlott tovább, és 2007 februárja óta mutat folyamatosan negatív változást.
Reálértéken így már a hat évvel ezelőtti szint körül vannak az eladások, és továbbra is csökkenő trend rajzolódik ki. Az első tízhavi 4,7 százalékos átlagos visszaesés ezért valószínűleg még rosszabb lehet az év végéig.
Az előzetes várakozásoknál kisebb mértékű, negyed százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre a jegybank monetáris tanácsa. Az irányadó kamatszint ezzel 6,25 százalékos szintre mérséklődött, az utóbbi években csak egyszer, 2006-ban volt ennél alacsonyabb a ráta, de csak negyed százalékponttal. Most viszont szakértők szerint akár 6 százalék alá is csökkenhet a kamat, de azért vannak kockázatok ezzel kapcsolatban. Az inflációs és reálgazdasági kilátások változatlanul alacsonyabb szintet indokolnának, ám a pénzügyi sebezhetőségünk még mindig túl nagy.
A jövő évben 12 ezer fős nettó létszámbővülésre lehet számítani a hazai versenyszférában – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2010-re vonatkozó konjunkturális és munkaerő-piaci előrejelzéséből. A megkérdezett cégek tervei alapján a gazdasági válság következtében megszűnt munkahelyek alig több mint 10 százaléka töltődik fel újra 2010-ben. A krízis miatt a versenyszférában több mint 70 ezer álláshely szűnt meg. BD

Négy fradista koronavírustesztje pozitív lett, ezért halasztják a Magyar Kupa mérkőzéseit

A szövetség közleménye szerint a FTC tájékoztatta őket, hogy a BENU Magyar Kupában érintett csapatuknál a reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált.

Óriási összegért kelt el Jordan első szerződésének másolata

A legendás játékos 1984. szeptember 14-én írta alá első megállapodását a Chicago Bullsszal.

A magyar háztartások fele nem sokáig húzná, ha beütne a krach

A háztartások mindössze felének van 2 hónapra tartaléka egy felmérés szerint.

Maradandó hatást gyakorol a járvány a nemzetközi kereskedelemre

A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb csapás a nemzetközi kereskedelemre a nagy gazdasági világválság óta.
Világgazdaság Piactér