A július 1-jétől megújult mikrohitelprogram eredményeként e kölcsönfajta felső határa az addigi 1,3 millió forintról hárommillióra nőtt -- hangoztatta Csuhaj V. Imre, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alalpítvány (MVA) kuratóriumának elnöke. A korszerűsített mikrohitelt kapcsolták össze a Postabank és Takarékpénztár Rt. forrásaival, a Hitelgarancia Rt. készfizető kezességvállalásával, valamint a GM kamattámogatási lehetőségével. A kedvezményes konstrukcióban felvehető hitel maximum tízmillió forint, amiből hárommillió a mikrohitel, és hétmillió a banki hitelrész.
A Postabank hitelére a mindenkori jegybanki alapkamat 150 százalékát kell fizetni, ez jelenleg 16,5 százalék. A mikrohitel kamata megegyezik a szerződéskori a jegybanki alapkamattal (11 százalék). Az MVA számításai szerint a tízmillió forintos kisvállalakozói kölcsön együttes kamata jelenleg 14,8 százalék -- tudta meg lapunk Csuhaj V. Imrétől. Ez januártól, a GM pályázat útján elnyerhető kamattámogatásának köszönhetően, 11 százalékra csökkenhet. A Postabank-hitelrészhez igényelhető kamattámogatás mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat 50 százaléka. A kölcsönhöz a Hitelgarancia Rt. 90 százalékos garanciavállalása társul. Ebben a konstrukcióban a Postabankhoz veszteséges vállalkozás is folyamodhat kölcsönért, ám a veszteség mértéke nem haladhatja meg az éves árbevétel öt százalékát.
A Postabank áprilisban kapcsolódott be a kkv-k finanszírozásába. A hét termékükkel összesen 6-7 milliárd forintnyi igényt bíráltak el, aminek nagy részét már folyósították.