Magyar gazdaság

Most jön a neheze

A jövő őszi választások dacára meglepően szigorú költségvetést terjesztett az alsóház elé a lengyel kormány. Elemzők szerint azonban a tervezet aligha éli túl a kabinet mögött álló és súlyos népszerűségi problémákkal küszködő Szolidaritás-frakció beavatkozásait.

A november 15-i végső határidőre éppen összehozott tervezet a pénzügyminiszter által eredetileg javasolt 1,6 százalékos GDP-arányos deficittel számol, szemben az ez évre várt 2,3 százalékossal. A költségvetési kiadásokat 182,2575 milliárd, a bevételeit pedig 160,5105 milliárd zlotyra tervezték (1 zloty = 67 forint). A javaslat 6,6 százalékos tizenkét havi inflációt vett alapul, az idei év végére várt 9 százalékkal szemben. A hazai össztermék tekintetében a tervezők 5,1 százalékos jövő évi GDP-növekedéssel számoltak az ez évre várt 5 százalék után. Az ipari termelés növekedésére 8,3 százalékos irányszámot vettek alapul a varsói pénzügyminisztérium tervezői, akik szerint a fizetési mérleg hiánya 2001 végére a GDP 6,7 százalékára süllyed a most december végére várt mintegy 7 százalékkal szemben.

A makrogazdasági mutatók megegyeznek azokkal, amelyeket egy héttel ezelőtt Jaroslaw Bauc pénzügyminiszter vázolt fel, és amelyeket pénzügyi elemzők reálisnak minősítettek. A kormány megítélése szerint a tervezet a "fiskális felelősségtudatra" és az állami pénzügyek "stabilitására" irányuló szándékot tükröz, ennyiben nem tekinthető választási költségvetésnek. Az előirányzatoknak a kabinet szerint hozzá kellene járulniuk a nagyarányú munkanélküliség mérsékléséhez, a leromlott közlekedési és a gyengélkedő oktatási szektor korszerűsítéséhez.

Az alkotmány értelmében a parlamentnek négy hónapja van a tegnap előterjesztett költségvetés elfogadására, amelynek aláírásáról az államfőnek hétnapi mérlegelés után kell döntenie. A parlamenti vitára megszabott határidő ez alkalommal valóban szűknek bizonyulhat. A kormánynak, illetve a mögötte álló parlamenti Szolidaritás-blokknak ugyanis nincs parlamenti többsége. A pártszövetséget magát is súlyos elvi ellentétek szabdalják, többek között költségvetési kérdésekben is. A legerősebb ellenzéki erőt képviselő -- posztkommunistának minősített -- baloldali formáció a szociális kiadások növelését sürgeti. A jobboldali kormányból néhány hónapja kivált Szabadság Unió viszont fokozottabb szigort követel a kiadási tételek meghatározásában.

Ha a költségvetés benyújtásától számított négy hónapon belül azt nem terjesztik az elnök elé aláírásra, az államfő 14 napon belül döntést hozhat a parlament hivatali idejének lerövidítéséről, új választások kiírásáról. A büdzsé elfogadását ennyiben Jerzy Buzek kisebbségi kormánya számára próbakőnek tekintik.

Szigorú lengyel költségvetés A jövő őszi választások dacára meglepően szigorú költségvetést terjesztett az alsóház elé a lengyel kormány. Elemzők szerint azonban a tervezet aligha éli túl a kabinet mögött álló és súlyos népszerűségi problémákkal küszködő Szolidaritás-frakció beavatkozásait. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek