Megnőtt a bizonytalanság, ezért a jegybank komolyan megfontolta, hogy a gazdasági folyamatokat csak fél évre előre tekintse át -- olvasható a moentáris irányelvekben, amelyet tegnap megtárgyalt a kormány. Végül az MNB "a konvenciók és a törvények tiszteletben tartása érdekében" döntött úgy, hogy mégis egyéves periódust fogjon át a dokumentum.
A jegybank szerint az inflációs kilátások megítélésénél az elmúlt éveknél is lényegesen több bizonytalansággal kell számolni. Nehezen jelezhető előre a dollár/euró árfolyam, a kőolaj- és az élelmiszerárak alakulása, a világgazdaság jövője.
A világgazdaság növekedési ütemének esetleges jelentősebb visszaesése komoly hatással lehet Magyarországra is. Ilyen körülmények között az árfolyamrendszer a korábbihoz képest sokkal kevésbé képes hozzájárulni a dezinflációs folyamathoz. A jegybank a kormánnyal azonos módon látja a jelenlegi árfolyamrendszerből történő kilépés szükségességét és módját, annak időzítéséről azonban még nem született megállapodás.
A reálkamatok szintje a jegybank által 2001-re várt figyelembevételével ismét a minimálisan szükséges 3 százalékos szint körül mozog, de a kamatok változtatásának lehetősége korlátozott. A jelenlegi kamatszint alacsonyabb az egyensúlyi reálkamatnál, de a mostani árfolyamrendszer kevés lehetőséget kínál ahhoz, hogy hatékony kamatemeléssel mérsékeljék az infláció ütemét.
A jegybank megállapítja, hogy a 2001. évi költségvetés sarokszámai alapján számított elsődleges egyenlegnek az ideihez képest bekövetkező változása a körülbelül 1,2 százalékának megfelelő keresletbővítést vetít előre. Az idén az egyensúlyi helyzet a tervezettnél lényegesen kedvezőbben alakul. A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 4,3 százalékáról várhatóan 4 százalék alá esik, az államháztartás eredményszemléletű hiánya is jobb lesz a tervezettnél -- olvasható a monetáris irányelvekben.