A washingtoni testület állásfoglalásának ismertté válása után az a floridai bíró is felfüggesztette pere tárgyalását, akinek Al Gore demokrata elnökjelölt megkeresésére a vitás szavazólapok kézi újraszámlálásának elrendeléséről kellett volna döntenie. A szövetségi legfelsőbb bíróság határozata közvetlenül ugyan nem érinti ezt az ügyet, a helyi bíróság mégis jobbnak látta, ha előzetesen önmaga számára tisztázza, milyen hatása lehet a washingtoni határozatnak az ő munkájára.
Néhány perccel azután, hogy Washingtonban a kilenc bíró -- helyi idő szerint délben -- nyilvánosságra hozta egyhangú állásfoglalását, New Yorkban a kincstárjegyek hozama esni, a hagyományos részvények árfolyama pedig emelkedni kezdett. A Wall Street egyenesen úgy minősített, hogy a washingtoni bírák hatályon kívül helyezték floridai kollégáik ítéletét -- derül ki a Reuters jelentéséből.
"Ez még nem jelent abszolút vereséget Gore számára, de fogy az ideje, mivel az elektorokat a jövő héten (december 12-én) ki kell jelölni" -- vélekedett az egyik tőzsdei elemző. Társa szerint "jó a hír Bushnak, vagyis jó hír a dollárnak és a részvénypiacoknak".
A szövetségi főbírák hétoldalas állásfoglalásukban nem foglalkoztak a floridai legfelsőbb bíróság ítéletének alkotmányosságával, de több kulcskérdésben bizonytalanságot, érthetetlenséget állapítottak meg. Így szerintük nem világos, hogy a floridai határozat figyelembe vette-e a szövetségi törvényt; jelentős a bizonytalanság megalapozottsága iránt; nem világos, mennyiben korlátozta a helyi törvényhozás hatáskörét.
A Washington Post és az ABC tévé közvélemény-kutatási eredménye szerint az amerikaiak többsége azt szeretné, hogy számolják újra kézzel a vitatott floridai szavazólapokat, és a republikánusok által ellenőrzött helyi törvényhozás tartsa magát ettől távol. Ugyanakkor 57 százalékuk szerint Gore-nak be kellene ismernie vereségét, és hagynia, hogy Bush nyugodtan felkészülhessen hivatala átvételére. Gore a CBS-nek nyilatkozva azt érzékeltette, hogy még körülbelül két hétig fog harcolni az igazáért, és ha január 20-án végül mégis Bush lesz az, aki leteheti az elnöki esküt, akkor elismeri ellenfelét a maga elnökének is.