A devizakódex liberalizálásának első lépéseként az orosz vállalatok és a magánszemélyek a jegybank írásbeli engedélye nélkül is nyithatnak majd külföldön bankszámlát, a rendszerint reménytelen és hosszúra nyúló engedélyeztetési procedúra eltörlésétől a hatalmas méreteket öltő illegális tőkekivitel leáldozását remélik Moszkvában. Tavaly az előírások kijátszása révén becslések szerint 25-30 milliárd dollárnyi tőke távozott Oroszországból -- adja hírül a BBC.
A deregulációs ütemterv második fázisában módosul majd az exportbevételek -- kötelezően előírt -- rubelre történő beváltásának aránya, az orosz cégeknek az eddigi 70 helyett csak 50 százalékot kell felajánlaniuk a jegybanknak. A devizaszabályozás felülvizsgálatának utolsó elemeként Moszkva eleget tesz a WTO-csatlakozás által támasztott feltételeknek: a külföldi befektetők -- igaz, legfeljebb 20 százalék erejéig, de -- tulajdont szerezhetnek majd az orosz bankokban.
A megszüntetésre váró rendkívül szigorú korlátozásokat az 1998-as adósságválság idején a rubel árfolyamának 75 százalékos zuhanását követően vezették be, Moszkva a megcsappant devizatartalékok pótlása és a nemzeti valuta stabilizálása érdekében folyamodott ezen drasztikus eszközökhöz. Az elmúlt egy évben a magas olajáraknak köszönhetően azonban több mint a duplájára, 12,3 milliárd dollárról 29,4 milliárdra emelkedett az orosz jegybanki devizatartalékok szintje, ami a posztszovjet időszak legmagasabb értéke. A Vedomosztyi által idézett elemzők szerint a hirtelen beáramló deviza sterilizálása komoly gondokat okoz a moszkvai jegybanknak, a dollármilliárdok felvásárlására kibocsátott hatalmas rubelmennyiség okán a fogyasztói árak havi emelkedése az idén januárban 2,8 százalékra gyorsult, amire 1999 óta nem volt példa.