BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy veszélyben a borászatok: magyar találmány mentheti meg őket

A pezsgőkészítés egyre népszerűbb Magyarországon: míg tíz éve alig néhányan foglalkoztak vele, ma már mintegy százharminc borászat készít pezsgőt. A 7. Etyeki Pezsgőkonferencián Rókusfalvy Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy világszerte nő a kereslet a csökkentett alkoholtartalmú italok iránt, és a magyar fröccs jó válasz lehet erre a trendre, hiszen 104-féle változatából mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő bor-szóda arányt.

Ma már közel százharminc borászat foglalkozik pezsgőkészítéssel Magyarországon – mondta Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a 7. Etyeki Pezsgőkonferencián. Hozzátette, tíz éve még ennek csak a töredéke volt, vagyis az ágazat látványosan megerősödött. Emlékeztetett arra is, hogy a 2012-es jövedéki szabályozásnak köszönhetően a pincészetek kisebb mennyiségben már hagyományos, palackban erjesztett és érlelt pezsgőt is előállíthatnak, anélkül, hogy ehhez külön biztosítékot kellene letétbe helyezniük.

Nagy veszélyben a borászatok: magyar találmány mentheti meg őket
Nagy veszélyben a borászatok: magyar találmány mentheti meg őket / Fotó: Kocsis Zoltán

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pezsgőkészítés lehetőségének kiszélesítése magával hozta a változást a pezsgőfogyasztás kultúrájában is. „A jó minőségű pezsgő a hétköznapok eleganciájának része, míg a kiváló minőségű, komoly, nagy pezsgő a nagy pillanatok nedűje maradt” – fogalmazott. Hozzátette: a trendek alapján a magyar piacon is erős a kereslet az alkoholmentes változatok és a pezsgőalapú koktélok iránt. Hubai Imre szerint bizakodásra ad okot, hogy 

világszerte nő a pezsgőfogyasztás, miközben az ezredforduló óta 70 százalékkal nőtt a világ pezsgőtermelése, 

így már a bortermelés 8 százalékát adja. Ráadásul az alkoholmentes pezsgő és pezsgőalapú koktélok iránti fogyasztói kereslet további növekedésére lehet számítani az elkövetkezendő években.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon évente mintegy 2,5-2,6 millió hektoliter bor, borászati termék forgalomba hozatalát kérik a borászok, ennek 5-6 százaléka, mintegy 140-160 ezer hektoliter pezsgő. Kedvezően alakul a magyar pezsgő exportja, a pandémia miatti visszaesést követően jócskán megnőtt a volumene: tavaly már megközelítette az ötmillió litert, ennek értéke 10,8 millió euró volt, majdnem duplája a 2021-es értéknek. A lendület 2025-ben is folytatódik, mert jókora, csaknem 30 százalékos bővülés tapasztalható az elmúlt év hasonló időszakához képest – ismertette.

Az államtitkár szót ejtett a szőlő számára a legnagyobb problémát jelentő aranyszínű sárgaság betegségről, amellyel szemben az Agrárminisztérium határozottan fellép a betegség terjedésének megfékezése és kordában tartása érdekében. Hozzátette:

  • szorgalmazzák a növényvédelmi szabályok betartását,
  • valamint az ültetvények folyamatos ellenőrzését, mert a betegség korai felismerése nagyon fontos.

Jelezte, sikerrel kezdeményezték, hogy az elérhető uniós szőlő- és borászati támogatások közé kerüljön be az aranyszínű sárgaság terjedése elleni közösségi védekezés költségeinek 100 százalékos támogatása, amelyről a vonatkozó jogszabály akár év végén megjelenhet.

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntőjében kiemelte, „a pezsgő sokkal több, mint elegáns ital, a hétköznapok itala, ha az ember alkalmat talál rá”. Felhívta a figyelmet, hogy kihívások tornyosulnak a magyar pezsgő előtt is, a beruházások elkerülhetetlenek, hiszen a meleg miatt gyorsul a feldolgozás, a korábbi 2,5 hónap helyett egy hónap alatt fel kell dolgozni a géppel leszüretelt szőlőt. Jelezte, hogy 

a szőlőárak felfelé mentek, ám a borárakat is rendezni kell, szükséges az áremelés, mert a vállalkozások gazdaságossága enélkül elképzelhetetlen.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is beszélt a csökkentett alkoholtartalmú italok világszinten növekvő keresletéről, amely nagy kihívás a borász ágazat számára. Úgy vélte, egy magyar találmány, a fröccs kiváló megoldást jelent, mivel 104 különféle fröccs létezik, úgyhogy bárki megtalálhatja a maga számára leginkább megfelelő bor-szóda arányt.

Közép-európai fókuszt kapott a 7. Etyeki Pezsgőkonferencia

Az idei konferencia a közép-európai régió lehetőségeire fókuszál Sparkling Central-Europe címmel. A téma átfogó felvezetésére Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója vállalkozott. Közép-Európa átalakuló pezsgőpiacát elemzi, amelyet kiválóan árnyal majd Hollósi Dávid, az MBH Bank agrárüzletága ügyvezető igazgatójának üzleti, gazdasági szempontú értekezése. Lengyelország pezsgős eredményeit és lehetőségeit az elismert Tokaj-szakértő, a Borászok Barátja díjas Wojciech Bonkowski, a régió első Master of Wine szakértője tárgyalja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.