Novemberben 48 millió eurós folyó fizetési mérleghiány keletkezett. Így az első tizenegy hónap összevont deficitje 344 millió euróra nőtt, jelentette a Magyar Nemzeti Bank. Ez valamivel alatta marad a Reuters 396 milliós hiányt előrevetítő elemzői konszenzusának, s jóval elmarad a 2000. év első tizenegy havi 1,037 milliárdos hiányától. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest kimutatható javulás kétharmadrészt a szolgáltatási szektor tovább javuló pozíciójának, harmadrészt pedig az áruforgalom teljesítményének köszönhető - mutatott rá Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

Hosszabb ideje lehetett már a folyó mérleg romlására számítani, s most ez bekövetkezett, kommentálta a fejleményeket Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő elemzője. Ő is és Békés Gábor, a Lehman Brothers elemzője is úgy látja: a novemberi folyó mérleg alakulásában az áruforgalmi egyenleg romlása fontos szerepet játszott. Az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 2,815 milliárd eurós export és 2,97 milliárd eurós import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 169, a behozatal 252 millió euróval magasabb az előző év novemberi adatánál. Az első tizenegy havi 1,588 milliárd eurós áruforgalmi hiány 279 millióval egyébként elmarad a bázisétól. Az áruforgalom alakulása azt jelzi, hogy vége a javulásnak, ami az elmúlt hónapokban részben a készletről való értékesítésnek, részben pedig a visszafogottabb beruházási célú importnak volt köszönhető. Ez utóbbi azonban nem szerencsés - véli Török.

Ugyanakkor kifejezetten jó hírnek tartja, hogy a szolgáltatási szektor egyenlege jól alakul, s többlete az idén az első tizenegy hónapban 24 százalékkal meghaladja a bázisét. Novemberben 71 millió eurós többlet keletkezett ezen a soron, az év első tizenegy hónapjában összesen 775 milliós. Ez közel duplája a bázisidőszakban regisztrált 398 milliós többletnek. Nem találja meglepőnek az adatot Forián, rámutatva: továbbra is nő - habár lassuló ütemben - az idegenforgalom többlete. Ez a trend tavalyelőtt nyár óta tart. Az első tizenegy hónapban 4,086 milliárdos idegenforgalmi bevétellel állt szemben 1,346 milliárdos kiadás.

A folyó mérleg hiányának finanszírozása nem okoz problémát - mutatott rá Békés Gábor -, hiszen a működőtőke-beáramlás bőven fedezi a deficitet. A világgazdaság lassulása ellenére Magyarország tartani tudta tőkevonzó pozícióját - fűzte hozzá. Az MNB adatai szerint az első tizenegy hónapban 1,45 milliárd eurónyi külföldi működőtőke áramlott be, ami mintegy 300 millióval több az egy évvel korábban regisztráltnál.

A folyó fizetési mérleg éves hiányát egyébként Békés és Török egyaránt a GDP 2 százalék körüli értékére várja. Forián egy kicsit nagyobb deficitre számít, szerinte 1,2 milliárd euró körül alakul, ami a GDP 2,1 százalékát teszi ki. Előre jelezni azonban nehéz, mivel nagyon sok a bizonytalanság decemberre, elsősorban a profitrepatriálás nagysága kérdéses - véli Forián.