Egy-két héten belül kiírják a Vásárhelyi-terv előkészítési felada-tainak elvégzésére vonatkozó közbeszerzési pályázatokat. A Tisza völgyének árvízvédelmét szolgáló program részletes kidolgozása érdekében létrehozott tárcaközi bizottság ugyanis elfogadta a pályázati felhívások tervezetét. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) tájékoztatása szerint a tendereztetéssel a majdani vésztározók és a hullámtéri feladatok megtervezésére, a tudományos alapok kidolgozására, a környezeti és pénzügyi hatásvizsgálatok elvégzésére, továbbá a pr-feladatok megszervezésére választanak ki cégeket.

A nyertes vállalkozásoknak várhatóan két és fél hónapjuk lesz a feladatok elvégzésére. Így a kormány szeptemberben a konkrét helyszínek, költségek és - az önkormányzatoknak és az érintett területeken gazdálkodóknak szóló - pénzügyi konstrukciók ismeretében dönthet a tervek véglegesítéséről.

A Vásárhelyi-terv első szakaszában - 30-40 ezer hektár területet érintve - öt árapasztó tározót alakítanának ki a Tisza mentén. Szeptemberre dőlhet el az is, a vizsgált nyolc helyszín közül konkrétan melyik öt területen valósulhatnak meg az első tározók. A kivitelezési munkálatok 2004 második felében kezdődnének meg, s jövőre várhatóan 8 milliárd forint lesz a beruházás elindítására. Ez egy, legfeljebb két vésztározó létrehozásának költségeit fedezi, de a KVM szándékai szerint a program első ütemében, 2007 végéig összesen 30 milliárd forintot költenének az öt árapasztó tározó kialakítására, emellett a Tisza hullámterének átalakítása további 17 milliárd forintba kerülhet.