Bár az adótörvény-tervezeteket a kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek, az MSZP frakciója több ponton is további egyeztetéseket tart szükségesnek a képviselőcsoport és a kabinet között. Így - ahogy azt lapunk korábban jelezte - módosítanák az energiahordozók jövőbeni árának alakulását meghatározó, az adótörvény-tervezetben szereplő intézkedéseket. A tervezet szerint a villamos energia és az ásványi tüzelőanyagok a jövő évtől a jelenlegi 15 helyett a 25 százalékos áfakulcsba tartoznának. Ám a szocialisták - a "szociális igazságosság érvényesítésének jegyében" - szolidabb növekedést szeretnének. Ahogy Lendvai Ildikó frakcióvezető fogalmazott: az energiahordozók árának csökkenését szeretnék a leginkább rászorulók körében, a kis- és középfogyasztóknál. Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára azt mondta: a tárca segít a számításokban.

A Világgazdaság más forrásból úgy tudja: három alternatív számítási modell van készülőben. Az első szerint a lakossági fogyasztóknál megmaradna a 15 százalékos áfakulcs (ez legalább 47 milliárd forintos kiesést jelentene a költségvetésnek); a másik elképzelés alapján maradna a tervezett 25 százalékos kulcs, de kompenzációt csatolnának mellé; míg a harmadik variáns értelmében a villamos energia a 25, az ásványi tüzelőanyag pedig a 15 százalékos áfakulcshoz tartozna (utóbbi 3 milliárd forintos kiesést jelentene a büdzsének).

Azt is megtudtuk: a szocialisták javaslatai között szerepel egy negyedik szja-kulcs bevezetése is, amely a magasabb jövedelműeket terhelné. Ez viszont a kulcs nagyságától és a sávhatártól függően 7, illetve 40 milliárd pluszt hozna a büdzsének, értesült a Világgazdaság. Ennek elfogadására ugyanakkor nem sok esély van, mivel Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke leszögezte, nem támogatják, s nem is szavazzák meg a javaslatot. Felmerült az is: a magasabb jövedelműek nagyobb arányban vegyék ki részüket a közterhek viseléséből. Erre egy mód lehet: a teljes jövedelem után fizessenek nyugdíjjárulékot.

Az esélyadás jegyében az MSZP tovább korrigálná a lakáshitelek adókedvezményét is: az alacsonyabb jövedelműeknél nem évi 120, hanem 240 ezer forint lenne az adójóváírás mértéke. A gazdaságélénkítés zászlaja alatt pedig 2005-ös bevezetéssel javasolnának egy olyan adómodellt, amely figyelembe venné a nyereségadónál a vállalkozók önkormányzati adóterheit is. Az olcsóbb, racionálisabban költekező állam mottója alatt pedig a decentralizálást, illetve összevonást javasolnák bizonyos célzott előirányzatoknál és alapoknál.